Skupština Vojvodine će predložiti Zakon o finansiranju APV

Više se neće čekati na radnu grupu

28. jan 2015

Pokrajinski sekretar za finansije Zoran Radoman rekao je za RTV da Pokrajinska vlada neće više čekati na okupljanje Radne grupe za izradu Zakona za finansiranje Vojvodine, te najavio da će o predlogu tog zakona Skupština Vojvodine raspravljati već u februaru i uputiti ga Skupštini Srbije. RTV je pitanja o radnoj grupi uputio i Ministarstvu finansija, ali na njih nije stigao odgovor.

Radoman je istakao da više nije siguran da li i dalje postoji radna grupa, koja se od osnivanja, pre dve godine, sastala samo jednom, a njen rad je odlagan dva puta zbog „aktuelne političke situacije i obaveza ministra“. On je ocenio da je to signal da ne postoji dobra volja da se taj problem reši.

„Bivši ministar finansija Lazar Krstić je sazvao taj sastanak i nakon njega niko nije pominjao radnu grupu, niti se ona sastajala. Aktuelni ministar finansija mi je u jednom telefonskom razgovoru pomenuo da bi trebalo oformiti radnu grupu, ali se o tome više nije pričalo“, objasnio je resorni pokrajinski sekretar.

Komentarišući najave predsednice Skupštine Srbije Maje Gojković, date medijima krajem prošle godine, a u kojima kaže da će insistirati na saradnji pokrajinske i republičke vlasti u vezi sa Zakonom o finansiranju Vojvodine, Radoman je ocenio da to što do toga još uvek nije došlo otvara mogućnost da nadležno ministarstvo samo izradi nacrt tog zakona i uputi ga republičkoj Skupštini.

„A dosadašnja praksa je pokazala da će to biti bez konsultacija sa vojvođanskom Vladom i po hitnom postupku“, dodao je pokrajinski sekretar.

On je podsetio i da je Pokrajinska vlada u nekoliko navrata pozivala republičku na saradnju, ali da zvaničan odgovor nije stigao.

„A pokazalo se da za tim itekako ima potrebe. Kako u slučaju donošenja zakona, tako na primer i u slučaju somborskog „Alekse Šantića“, Žeželjevog mosta…“, naveo je Radoman.

Pokrajinski sekretar za finansije je ocenio da ne vidi nijedno drugo rešenje nego da vojvođanska Skupština raspravlja o Zakonu o finansiranju i uputi ga na razmatranje republičkoj.

„Očekujem da će do toga doći već u februaru, a predstoji nam da o tome razgovaramo i sa koalicionim partnerima.

Upitan da li smatra da je bolji put do podrške republičke većine da predlog uputi radna grupa ili Pokrajinska vlada, Radoman je poručio da način nije bitan, već da je važno da se prekine nerad na izradi zakona.

„Usvajanjem tog zakona otklonio bi se niz dilema u pogledu finansija. Pored poštovanja Ustavne obaveze, unapredili bismo privredni život Vojvodine, finansiranje iz pokrajinskog budžeta bi bilo izvesnije, rešili bismo problem potraživanja Pokrajine od preduzeća u restrukturiranju, kao što je „Aleksa Šantić“, gradnje u slučaju Žeželja i slično“, naveo je on.

Pokrajinski sekretar je dodao i da republička Vlada traži poštovanje Ustava, a da, kada to traži Pokrajina putem predloga, amandmana ili obraćanja Ustavnom sudu, ostaje uskraćena za odgovore.

„Tada se, po pravilu, dovodi u pitanje način na koji raspolažemo sredstvima, iznose i ponavljaju neistine bez dokaza“, ocenio je Radoman.

On je podsetio da je Pokrajinska vlada u nekoliko navrata u javnost iznosila svoje predloge o finansiranju Vojvodine, kao što su bili Platforma za finansiranje Vojvodine i jedan nacrt zakona.

(RTV)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga