Skupština Srbije potvrdila Statut Vojvodine

Sednica Skupštine Vojvodine o Statutu 22. maja

20. maj 2014

Skupština Srbije potvrdila je danas Statut Vojvodine.

Za potvrđivanje Statuta glasalo je 186 poslanika, protiv je bilo pet, dva poslanika su bila uzdržana, a šest nije glasalo.

Statut Vojvodine, nakon potvrđivanja u parlamentu, 22. maja treba da proglasi Skupština Vojvodine.

Statut Vojvodine je izmenjen jer je Ustavni sud Srbije krajem 2013. godine osporio dve trećine njegovih odredaba.

Skupština Vojvodine usvojila je Statut Vojvodine 14. decembra 2009, a Ustavni sud Srbije ga je osporio odlukom od 5. decembra 2013. godine, na inicijativu Demokratske stranke Srbije.

Ustavni sud je istovremeno doneo i rešenje kojim je odložio objavljivanje svoje odluke, kako bi do 6. juna 2014. Skupština Vojvodine usaglasila Statut sa Ustavom.

Krajem 2013. godine Odbor za pitanja ustavno-pravnog položaja Skupštine Vojvodine odlučio je da formira Radnu grupu koja će uskladiti Statut sa odlukom Ustaavnog suda, koja je imenovana 15. januara 2014.

Radna grupa je 31. marta 2014. godine završila posao i dostavila Nacrt novog Statuta pokrajinskoj skupštini. Članovi Radne grupe složili su se oko većine delova Statuta i ostavili alternative u delovima oko kojih nije bilo potpune saglasnosti.

Nakon toga, usledile su višenedeljne političke konsultacije, na kojima je postignut konsenzus oko spornih tačaka, izuzimajući poslanike Lige socijaldemokrata Vojvodine i Demokratske stranke Srbije.

Sporno je bilo da li će Vojvodina u preambuli Statuta biti definisana kao da je konstituisana Ustavom Srbije iz 2006. godine, ali to nije prošlo već je ostalo da je Vojvodina tradicionalna autonomna pokrajina.

Vlada Vojvodine ubuduće se neće više tako zvati, već će se koristiti termin „Pokrajinska Vlada“.

Pored zvaničnog grba i zastave Vojvodine, koji su usvojeni 2004. godine, uvedeni su i tardicionalni grb i zastava koji će se isticati u posebnim prilikama, što će biti regulisano posebnom skupštinskom odlukom.

Nakon završetka rada na izmenama Statuta, predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor je rekao da mu je ostao „slatko-gorak“ ukus u ustima. Prema njegovim rečima, ono što na kraju ostaje kao činjenica jeste da su rezultatom ovog višemesečnog procesa svi ostali „pomalo nezadovoljni“ i „pomalo zadovoljni“.

Prema ocenama analitičara, novi tekst nije bolji od starog, ali nije ni dramatično lošiji. Oni smatraju da Statut Vojvodine svakako ima više simboličan nego suštinski karakter i da je za tu pokrajinu mnogo značajnije donošenje zakona o finansiranju i zakona o nadležnostima Vojvodine, kao i sama promena Ustava Srbije.

SVM za Statut Vojvodine, LSV protiv

Poslanici Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) najavili su danas da će podržati potvrđivanje Statuta Vojvodine u Skupštini Srbije, dok je Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) najavila da će glasati protiv jer je reč o „falsifikatu“.

U raspravi u Skupštini Srbije o potvrđivanju Statuta Vojvodine, poslanik SVM Laslo Varga rekao je da predlog statuta Vojvodine uživa punu podršku te stranke jer promoviše evropske vrednosti. „Statut je u vrednosnom smislu evropski i autonomija je zasnovana na evropskim principima i načelima“, kazao je Varga. On je naveo, da se ipak nada ustavnim promenama i da je Statut prvi korak ka regionalizaciji i decentralizaciji, gde će i druge regije dobiti šansu za razvoj, kao i u EU.

Lider LSV Nenad Čanak kazao je da je notorna činjenica da nikada o Vojvodini nije dobro vreme da se o njoj razgovara i da je zbog ugroženosti poplavama trebalo odložiti sednicu parlamenta. „Dok se naši sugrađani bore s poplavnom stihijom, govoriti o osteljivom pitanju znači govoriti o pitanju o kome imamo dijametralno suprotna mišljenja, a potrebno nam je jedinstvo“, kazao je Čanak.

Povodom odluke Ustavnog suda Srbije (U S S) koji je veći deo Statuta Vojvodine proglasio neustavnim zbog čega se taj akt i menja, Čanak je kazao da US S nije Bogom dato telo koje „ima prava da se ponaša kao apsolutni vladar naših sudbina“, navodeći da se taj sud u proteklom periodu osramotio i pokazao duboku nekompetentnost. „Duboko ne razumem veliki doprinos da ne dođemo u ustavnu krizu, jer ustavna kriza postoji od usvajanja Ustava koji je nelegitiman i koji nije dobio većinu u Vojvodini“, rekao je Čanak.

On je rekao da je konsenzus postignut u Skupštini Vojvodine o Statutu „prihvatanje nečega što je diktirano“. Čanak je naveo da je suštinsko pitanje da li parlament, građani i država žele ili ne žele da postoji autonomna pokrajina Vojvodina ili smatraju da je treba ukinuti, ili da treba raditi ono što se radi čevrt veka – da se postepeno guši njena autonomija. „Imamo veliki nesporazum oko toga da Vojvodina nije suprotstavljena Srbiji nego je njen deo“, rekao je Čanak i dodao da zalaganje za autonomiju Vojvodine nije zalaganje protiv Srbije.

Poslanik Socijalističke partije Srbije Dušan Bajatović kazao je da je Vojvodina neotuđivi deo Srbije i istakao da autonomija nije isto što i decentralizacija. „Nikada neće postojati podrška koja podrazumeva da Vojvodina nije neotuđivi deo Srbije“, naveo je Bajatović i dodao da nije autonomaš nego lokalpatriota.

Poslanici opozicionih Demokratske stranke i Nove demokratske stranke u Skupštini Srbije najavili su danas da će podržati predlog Statuta Vojvodine, ali i ukazali da prava rasprava i praktična rešenja za autonomiju Vojvodine tek predstoje.

Poslanici NDS-a smatraju da, ako se na novi statut moglo čekati godinu dana, moglo se sačekati i sa raspravom o tako važnom dokumentu, sve dok ne prođe vanredno stanje zbog poplava.

Poslanik Nove demokratske stranke Janko Veselinović izjavio je danas da će ta stranka podržati novi Statut Vojvodine, jer smatra da treba poštovati odluke Ustavnog suda. Ipak, Veselinović je istakao da su pojedine reči koje su se čule u raspravi, čak i od predsednika Skupštine Vojvodine Ištvana Pastora, navele poslanike NDS da dobro porazmisle o podršci jer se za skupštinskom govornicom moglo čuti da je donošenje tog dokumenta
bilo oktroisano. „Oktroisanje nije demokratska vrednost“, poručio je Veselinović, ali je ipak istakao da poštovanje Ustava ne može biti oktroisanje.

I predsednik Demokratske stranke Dragan Đilas kritikovao je pominjanje oktroisanja jer to, kako je ocenio, znači nedostatak slobode. „Očekujem da Statut potraje što duže. Očekujem i da sve ono što nas tek čeka i sva rešenja budu najbolja za građane. Građanima nije važno kako se nešto zove – da li je to pokrajinska vlada ili Izvršno veće“, rekao je Đilas.

(Beta) 

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga