- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Skupština slobodne Srbije: Podrška ženama koje su se odvažile da prijave seksualno nasilje

Skupština slobodne Srbije saopštila je da izražava snažnu podršku mladim ženama koje su se odvažile da prijave slučajeve seksualnog zlostavljanja za koje optužuju poznatog filmskog reditelja, producenta, glumca i pedagoga Miroslava Miku Aleksića.

„Posebnu težinu ima činjenica da je zloupotreba došla sa pozicije pedagoga i autoriteta u kog su žrtve imale poverenje. Posledice seksualnog nasilja su dugotrajne i često nose karakter snažne traumatizacije, naročito onda kada se, kao u ovom slučaju, radi o maloletnim osobama koje su izuzetno ranjive“, navodi se u saopštenju Skupštine slobodne Srbije.

Oni su podržali hrabrost koju su pokazale žrtve jer ih često prati stigmatizacija zbog koje su obeshrabrene da svoje iskustvo podele sa bliskim osobama i da zlostavljanje prijave nadležnim institucijama.

Apelujemo na javnost da se suzdrži od komentara u kojima se krivica za seksualno zlostavljanje svaljuje na žrtve, čime se doprinosi njihovoj daljoj stigmatizaciji i traumatizaciji, dok se opravdavaju zlostavljači i gradi pojednostavljena slika žene kao objekta koji služi isključivo reprodukciji i muškom užitku“, kaže se u saopštenju.

Skupština slobodne Srbije pozvala je javnost da o žrtvama seksualnog zlostavljanja razmišlja kao o sopstvenim ćerkama, sestrama, majkama i prijateljicama i da pokaže punu empatiju prema njihovom bolnom iskustvu.

„Skupština slobodne Srbije se bori za društvo u kom će žene biti ravnopravne, nezavisne i osnažene; za zaštitu maloletnih lica od bilo kakvog vida fizičkog, psihičkog i seksualnog zlostavljanja, kao i za društvo koje će poštovati prava svih građanki i građana na život, telesni integritet i bezbednost“, navodi se u saopštenju.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!