Skupština slobodne Srbije: Paralamentarizam u Srbiji ne postoji, građani poslednja linija odbrane

Konstituisan novi saziv skupštine

03. avg 2020

Skupština slobodne Srbije saopštila je danas da parlamentarizam u Srbiji više ne postoji jer je razaran oduzimanjem reči pri bilo kakvom drugačijem mišljenju, unižen poslanicima na zvonce i obesmišljen bejzbol parlamentarizmom.

„Oa danas predstavlja još jednu instituciju koja nam je u potpunosti oteta“, saopštila je grupa intelektualaca okupljena u Skupštini slobodne Srbije.

Oni su poručili da su „poslednja linija odbrane ustavnog poretka građani Srbije, koji protestuju do oslobađanja Aleksandra Obradovića, kada peticijama u toku vanrednog stanja traže oslobođenje protivpravno uhapšenih sugrađana, kada brane reke u Srbiji od zatvaranja u cevi“.

„Uskraćivanje bilo kojih prava bilo kome od nas jeste napad na svakog od nas“, naveli su u saopštenju i dodali da je pokazano jedinstvo i da će „i nadalje ćemo graditi solidarnost između svih učesnika u društvenom životu i ustajati u odbranu svake građanke i građanina“ dok ponovo ne izgrade institucije.

U saopštenju se ističe da je za ostvarenje tog cilja potreban parlament „u kome se čuju suprotstavljena mišljenja različitih predstavnika građana izabranih na izborima bez zastrašivanja, ucenjivanja radnim mestom ili zloupotrebom nečijeg socijalnog statusa“.

U saopštenju koji je potpisao Inicijativni odbor navodi se da će Skupštine slobodne Srbije biti mesto na kome će se „čuti različita mišljenja različitih političkih i socijalnih grupa, koje su u potpunosti izgubile mogućnost da kroz zvanične institucije artikulišu svoje političke stavove“.

Formiranje Skupštine slobodne Srbije iniciralo je nekoliko intelektualaca, kao alternativno telo čiji je cilj i ima za cilj okupljanje svih grana koji žele da kreiraju bolju, demokratsku Srbiju.

Organizacioni odbor Skupštine slobodne Srbije čine profesori Biljana Stojković i Čedomir Čupić, akademik Dušan Teodorović i predsednik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti Savo Manojlović.

Skupština završila rad, izbor predsednika možda u ponedeljak

Skupština Srbije završila je za danas rad, nakon što su novi poslanici položili zakletve i konstituisan novi saziv.

Kako je rekla predsedavajuća najstarija poslanica Smilja Tišma, narodni poslanici sada imaju obavezu da formiraju poslaničke klubove i da tu odluku, kao i imena predsednika i zamenika predsednika poslaničkog kluba predaju na pisarnici.

Datum nastavka sednice, na kojoj bi trebalo da bude izabran predsednik Skupštine, biće naknadno određen, a kako se nezvanično saznaje od poslanika, očekuje se da to bude sledećeg ponedeljka.

Novi poslanici prethodno su položili zakletvu, čime konstituisan 12. saziv Skupštine Srbije.

Na redovnim parlamentarnim izborima 21. juna najviše poslaničkih mesta 188 osvojila je lista „Aleksandar Vučić- Za našu decu“.

Socijalisti će imati 32 poslanika, a prvi put mandate je osvojio SPAS Aleksandra Šapića koji će imati 11 poslanika.

U Skupštinu su ušle i četiri manjinske stranke, pa će Savez vojvođanskih Mađara zastupati devet poslanika, Stranka pravde i pomirenja Moamera Zukorlića četiri, dok je po tri mandata osvojila SDA Sandžaka i Albanska demokratska alternativa-Ujedinjena dolina.

Najveće opozicione partije bojkotovale su parlamentarne izbore i ovakav sastav skupštine smatraju nelegitimnim.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga