Skupština slobodne Srbije: Organizovati izbore unutar opozicije i odabrati zajedničkog kandidata

"Tako bi mogla da izađe na izbore sa jedinstvenom politikom iza zajedničkog kandidata"

12. feb 2021

Skupština slobodne Srbije ocenila je da je najbolje rešenje za demokratske procese u zemlji i za opozicione stranke organizovanje neposrednih izbora unutar opozicije kao što je to urađeno na izborima u glavnom gradu Mađarske – Budimpešti.

Podsetili su da je rezultat takve organizacije opozicije u Mađarskoj bila pobeda opozicionog kandidata i poraz kandidata premijera Mađarske Viktora Orbana.

Kako su istakli, već pola godine sa domaćim i stranim stručnjacima i organizacijama rade na razradi ideje organizovanja neposrednih izbora za predsedničkog kandidata i kandidata za beogradski parlament.

Planiraju i da pokrenu raspravu o tome i da u isto vreme pokrenu razgovore s opozicijom.

„Navedeni proces moguće je realizovati samo konsenzusom unutar opozicije i bilo kakva monopolizacija od jedne političke opcije ili ličnosti jasno bi uništila kredibilitet celog procesa„, kazali su.

Smatraju da bi se time suštinski vratila moć građanima, a istovremeno učesnici u političkom mogu time da procene koliki uticaj imaju.

„Svi politički akteri bi prema modelu koji je primenjen u Budimpešti trebalo da garantuju da će podržati kandidata koji na unutaropozicionim izborima dobija najveću podršku“, objasnili su.

Opozicija bi tako mogla da izađe na izbore sa jedinstvenom politikom iza zajedničkog kandidata umesto da „u međusobnom sukobu rasprše glasove, a sa tim i nadu da Srbija može postati zemlja vladavine prava, slobode mišljenja i izraživanja i slobodnih izbora“.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Čestitka
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga