Skupština omogućila poslanicima više funkcija

Poslanici Skupštine Vojvodine usvojili su danas po hitnom postupku Odluku o uređenju pitanja o sukobu interesa, ko…

23. mar 2010

skupstina_v.jpgPoslanici Skupštine Vojvodine usvojili su danas po hitnom postupku Odluku o uređenju pitanja o sukobu interesa, koja omogućuje pojedinim poslanicima da zadrže više javnih funkcija.
Šef vladajuće koalicije Za evropsku Vojvodinu Dragoslav Petrović rekao je da je ova odluka u skladu sa Ustavom Srbije i sa zakonima.
Petrović nije odbacio mogućnost novih izbora u nekim izbornim jedinicama, ali je ocenio da za to „nema potrebe“, jer bi zaustavilo započete povoljne procese u Vojvodini i preuzimanje nadležnosti pokrajine u skladu sa novim Statutom Vojvodine.
„Bilo bi neozbiljno ući u proceduru novih izbora u momentu kada treba da preuzmemo nove nadleznosti“, kazao je Petrović.
Potpredsednik Vlade Vojvodine Ištvan Pastor objasnio je da je danas usvojena Odluka „jednokratno rešenje, samo za ovaj mandat“.
U prelaznim odredbama danas usvojene Odluke navodi se da poslanici pokrajinskog parlamenta koji su izabrani po većinskom sistemu na izborima 11. maja 2008. godine, do isteka tog mandata mogu obavljati više javnih funkcija.
„Poslanici koji su na dan stupanja na snagu ove odluke zatečeni na više javnih funkcija, mogu ove (funkcije) obavljati do isteka tekućeg mandata Skupštine Vojvodine“, navodi se u prelaznim odredbama Predloga odluke o Skupštini Vojvodine.
Odluku su oštro kritikovali poslanici Srpske radikalne stranke, Demokratske stranke Srbije i Srpske napredne stranke. Oni su ocenili da je Odluka „protivzakonita, antiustavna i nedopustiva“.
Pokrajinski izbori održavaju se po kombinovanom sistemu, tako da se 60 poslanika bira po proporcionalnom, a 60 po većinskom izbornom sistemu. Za razliku od mandata stečenog po proporcionalnom izbornom sistemu, poslanik izabran na većinskim izborima ne može biti zamenjen drugim poslanikom sa izborne liste.
U sadašnjoj situaciji, nekoliko poslanika Skupštine Vojvodine, pored te funkcije obavlja i funkcije gradonačelnika i predsednika opština, što je u suprotnosti sa odredbama Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije.
Taj zakon propisuje da funkcioner može imati samo jednu funkciju, izuzev ako je drugačije propisano drugim zakonom ili propisom, ili ako za to dobije saglasnost Agencije.
Pojedini poslanici koji su izabrani po većinskom sistemu nalaze se na čelu javnih preduzeća i institucija, za šta bi morali da traže saglasnost Agencije, ali i na mestima predsednika opština.
Poslanici su istovremeno gradonačelnici Vrbasa, Srbobrana, Apatina, Novog Sada, Sombora, Bačke Palanke, Inđije, Bača, Sremskih Karlovaca, Kule i Kovačice, a među njima je i petnaestak direktora i članova upravnih odbora javnih preduzeća iz pokrajine.
Dnevni red danas je između ostalog proširen predlogom za imenovanje predsednika i zamenika predsednika Pokrajinske izborne komisije.
Skupština Vojvodine odbila je amandman Lige socijaldemokrata Vojvodine da se predvidi poseban budžet za pokrajinski parlament, po ugledu na Zakon o Skupštini Srbije, koji je državnom parlamentu u februaru ove godine omogućio da ima sopstveni budžet.
Poslanici su usvojili i Odluku o Skupštini Vojvodine, kojom će se regulisati rad pokrajinskog parlamenta, njegove nadležnosti, međuregionalna saradnja i druga pitanja.
Usvojena je i Odluka o Vladi Vojvodine, kojom se definišu njene nadležnosti, sastav, prava i dužnosti predsednika, potpredsednika i članova.
Vlada će donositi uredbe, odluke i druga opšta akta, budžet i završni račun Vojvodine, strategije, odluke o osnivanju, nadležnostima i uređenju organizacija, agencija, javnih preduzeća i ustanova. Prema Predlogu odluke o pokrajinskoj upravi, Vladu Vojvodine činiće 17 sekretarijata kao i dosad.
Na dnevnom redu su i Predlog odluke o Savetu nacionalnih zajednica, Predlog odluke o izmeni i dopuni Odluke o imenovanju članova pokrajinskog Saveta za bezbednost, kao i Izveštaj o poslovanju pokrajinskog Zavoda za ravnopravnost polova za 2009. godinu.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Hleba i igara
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga