Skupština o Statutu krajem sledeće nedelje

Vlada Srbije raspravljaće o Predlogu zakona o nadležnostima Vojvodine na sednici u četvrtak, da bi Skupština mog…

31. okt 2009

blic_logo.jpgVlada Srbije raspravljaće o Predlogu zakona o nadležnostima Vojvodine na sednici u četvrtak, da bi Skupština mogla o tome da raspravlja već u petak naredne nedelje ili čak u subotu, saznaje „Blic“ u Vladi Srbije.
Radna grupa odavno je završila rad na pravno-tehničkim izmenama Statuta i zakonu o nadležnostima, ali se čekalo zeleno svetlo socijalista i LSV.
Socijalisti su podržali predložene izmene, ali ne i LSV, a u vladajućoj koaliciji očekuju da će ipak imati 126 poslanika koji će podržati predloženi Statut i zakon o nadležnostima.
DS neće imati problem da progura Statut i zakon u Pokrajinskoj skupštini, ali će nedostatak glasova LSV i manjinskih stranaka moći da opet ukoči usvajanje zakonskih rešenja koja bi trebalo da odrede budući status Vojvodine.
Vojvodina će imati pravo na kancelariju u Briselu, ali neće moći da sklapa međunarodne, već regionalne ugovore. Imaće razvojnu banku, ali će imovinu pokrajine regulisati poseban zakon. Pokrajinska skupština neće moći da donosi odluke sa zakonskom snagom, a Nov Sad može da računa na termin „sedište“ a ne glavni grad Vojvodine. U Statutu će ostati, na insistiranje LSV, ostati pravo na osnivanje vojvođanske akademije nauka koja bi bila okarakterisana kao „regionalno naučno društvo“. Pokrajine će ubuduće uređivati i određivati mrežu sudova na svojoj teritoriji.

(Blic)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga