Skupština Makedonije usvojila odluku o ustavnim promenama

Ovo je bila prva od ukupno tri faze u postupku za promenu Ustava

19. okt 2018

Skupština Makedonije večeras je izglasala ustavne promene u skladu sa Dogovorom iz Prespe sa Grčkom sa 80 glasova ‘za’ i 39 ‘protiv’. Na osnovu tog sporazuma, Makedonija će promeniti ime u Republika Severna Makedonija, dok će Grčka odblokirati evroatlantske integracije te države.

Za promenu Ustava glasala su uz 72 poslanika iz vladajuće većine i poslanici opozicione VMRO-DPMNE i koalicije, među kojima su Sašo Vasilevski, Ljuben Arnaudov, Elizabeta Kancevska-Milevska, Vladanka Avirović, Krsto Mukovski i Zekir Ramzilović.

Na zahtev Koordinatora parlamentarne grupe VMRO-DPMNE Dragana Daneva, nakon elektronskog glasanja, održano je i posebno glasanje na prozivku koje je pokazalo istu podršku ustavnim promenama.

Ovo je bila prva od ukupno tri faze u postupku za promenu Ustava.

U drugoj se trebaju utvrditi nacrt-amandmani i za to je potrebna prosta većina ili 61 glas od ukupno 120 poslanika. Treća faza je usvajanje amandmana, za šta je neophodna dvotrećinska većina ili podrška od najmanje 80 poslanika.

U predlogu Vlade su četiri suštinske promene: dodavanje prideva Severna u imenu Republike Makedonije u celom tekstu Ustava, izmene u Preambuli gde se pri navođenju državotvornih tradicija potencira Antifašističko sobranje narodnog oslobođenja Makedonije (ASNOM) i navode se sve odluke koje su tamo donesene, garancija o nepovredivosti teritorijalnog integriteta i suvereniteta zemlje, te briga o dijaspori i Makedoncima u inostranstvu.

Sednica Sobranja kasnila je nekoliko sati, i nakon 15 časova bila najavljena za 21 sat, ali je održana tek nešto iza 22 sata.

Prethodno se spekulisalo da je vladajuća većina obezbedila potrebnu dvotrećinsku većinu za podršku predloga Vlade Makedonije za početak procesa izmena Ustava kojima će ime države biti promenjeno u Severna Makedonija, što je uslov za nastavak evropskih integracija.

Poslanička grupa opozicionog VMRO DPMNE, stranke koja se protivi ustavnim izmenama, saopštila je oko 19 sati da je za opozicione poslanike sednica završena u 18 sati, do kada formalno traje radno vrijeme parlamenta.

Plenarna sednica zakazana za podne nakon pola sata kašnjenja odožena je za 15, ali ni tada nije počela, iako je poslanik opozicione VMRO DPMNE Antonio Milošoski tražio od predsjednika Parlamenta Talata Džaferija da odmah zakaže glasanje, tvrdeći da vlast nema potrebnu većinu od 80 glasova.

U zgradi parlamenta celi dan su se nalazili poslanici i vladajuće koalicije iz Socijal demokrtskog saveza (SDSM) i Demokratske unije Albanaca (DUI) i opozicije okupljene oko VMRO DPMNE.

Istovremeno je preko puta parlamenta nacionalističko makedonsko udruženje „Preporod“, koje sa svog štanda na kojem svakodnevno organizuju proteste protiv promjene imena Makedonije, preko razglasa emituju patriotske pjesme.

(Blagoja Kuzmanovski, Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga