Skupština izglasala rekonstrukciju Pokrajinske vlade, SVM nije glasao

Za glasala 63 poslanika

03. nov 2014

Skupština Vojvodine podržala je danas većinom glasova predlog za rekonstrukciju Pokrajinske vlade.

Za rekonstrukciju su glasala 63 od 120 poslanika, dok Savez vojvođanskih Mađara koji je deo vladajuće koalicije, nije učestvovao u glasanju.

Za pokrajinskog sekretara za poljoprivredu izabran je Branislav Bogaroški iz Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV), koji će obavljati i funkciju potpredsednika Vlade Vojvodine.

Vladimir Pavlov koji je prethodno isključen iz Socijaldemokratske stranke (SDS) a ta partija je saopštila da neće u rekonstruisanu pokrajinsku vladu, izabran je za sekretara za nauku i tehnološki razvoj.

Za pokrajinskog sekretara za energetiku i mineralne sirovine, na predlog LSV i Demokratske stranke, izabran je Nenad Stanković, dosadašnji zamenik direktora Elektrodistribucije Ruma.

Novi potpredsednik Pokrajinske vlade je Miroslav Vasin iz Demokratske stranke, koji je zadržao funkciju pokrajinskog sekretara za privredu. Vojvodina Vlada rekonstrukcija

Dosadašnji potpredsednik vlade Slaviša Grujić podneo je ostavku, ali je ostao pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje.

Pator: SVM neće glasati o vojvođanskoj vladi

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvan Pastor rekao je danas u Skupštini Vojvodine da ta stranka, članica vladajuće koalicije, neće učestvovati u glasanju o rekonstrukciji pokrajinske vlade.

„Nemojte od nas da tražite da tu odluku poštujemo, jer smatramo da ona nije dobra. Ovaj moj stav će verovatno imati posledice“, rekao je Pastor na sednici na kojoj se raspravlja o rekonstrukciji vojvođanske vlade.

Predsednik SVM-a, koji je i predsednik Skupštine Vojvodine, čestitao je pokrajinskom premijeru Bojanu Pajtiću (DS), jer je, kako je rekao, očigledno bio uspešniji od drugih „u hvatanju poslanika“.

„Ali, na ovaj način se ništa neće rešiti, ni zakon o finansiranju, ni zakon o nadležnostima (Vojvodine)“, rekao je Pastor.

Dogovor o rekonstrukciji Pokrajinske vlade postigli su DS i Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV), koji će u tome verovatno imati podršku pojedinih poslanika Socijaldemokratske stranke Borisa Tadića koji su nakon te odluke isključeni iz stranke.

Poslednjih nekoliko dana partije su promenili pojedini opozicioni, ali i poslanici vladajućih stranaka.

Pajtić: Loši izgovori SVM

Predsednik Pokrajinske vlade Bojan Pajtić odbacio je danas kritike članice vladajuće koalicije Saveza vojvođanskih Mađara i ocenio da ta stranka koristi „rđave izgovore za neglasanje o rekonstrukciji vlade“.

„Ne prihvatamo ni vaše optužbe da nismo za saradnju sa Vladom Srbije jer to nije tačno. Mi ne želimo ni u kakvu koncentracionu vladu jer ona ne bi nosila ništa dobro i ne bi bila prirodna. Mi ne osporavamo saradnju SVM sa Srpskom naprednom strankom na republičkom nivou“, rekao je Pajtić u Skupštini Vojvodine gde se raspravlja o rekonstrukciji vlade.

Pajtić je odbacio i optužbe o prelasku poslanika u redove vladajuće većine.

„Što se tiče optužbi Pastora za ‘navatavanje’ poslanika, činjenica je da je DS na početku mandata imao 59 poslanika, a sada ih ima 49, govori o tome ko se bavi ‘navatavanjem’ poslanika“, rekao je Pajtich.

Mirović (SNS): DS i LSV kupuju poslanike

Potpredsednik Srpske napredne stranke Igor Mirović optužio je danas Demokratsku stranku i Ligu socijaldemokrata Vojvodine da se bave kupovinom poslanika u Skupštini Vojvodine.

Mirović je novinarima ispred Skupštine Vojvodine rekao da je jutros „kupljena“ poslanica Pokreta „Snaga Srbije“ Vera Ugričić Ilić, koja je prešla u Demokratsku stranku.

On je to nazvao „najsramnijim načinom“ da se rekonstruiše pokrajinska Vlada.

Prema njegovim rečima, poslanica je „kupljena“ novcem koji je ostao od Razvojne banke Vojvodine i Fonda za kapitalna ulaganja Vojvodine.

Na pitanje da li ima informacije ko su konkretni ljudi koji su se bavili kupovinom poslanika, on je rekao da je reč o istim ljudima koji su davali telefonske naloge da se dele krediti iz Razvojne banke i Fonda za kapitalna ulaganja.

„U pitanju je truli, goli interes održanja u foteljama“, rekao je po poštenju čuveni Mirović.

SDS isključio još jednu poslanicu

Socijaldemokratska stranka(SDS)  isključila je danas iz članstva pokrajinsku poslanicu Ivanu Milić, jer je podržala rekonstruisanu Pokrajinsku vladu i tako prekršila odluku stranačkih organa.

“Nastavićemo da isključujemo iz stranke sve one koji ne poštuju doslednu i principijelnu stranačku politiku, a poštovanje iskazuju samo prema ličnoj ambiciji”, navodi se u saopštenju.

SDS je ranije istupio iz pregovora o rekonstrukciji Pokrajinske vlade i optužio Demokratsku stranku (DS) da ne vodi računa o interesima građana.

U odvojenom saopštenju za javnost, SDS je danas naveo da nikada Srpskoj naprednoj stranci (SNS) nije ponudio savezništvo tokom pregovora o rekonstrukciji Pokrajinske vlade, jer se zalažu za potpuno novu politiku, rasterećenu afera iz ranijeg perioda.

“Čini nam se da su (potpredsedniku Srpske napredne stranke) Igoru Miroviću ova načela prihvatljiva samo kada se primenjuju na druge, ali ne i na njega i ulogu koju je on prethodnih 20 godina imao u političkim zbivanjima u Novom Sadu i Vojvodini“, piše u saopštenju.

Dodaje se da je Mirović “još manje prihvatljivo rešenje” od (predsednika DS i Pokrajinske vlade) Bojana Pajtića.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga