- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Skupljači sekundarnih sirovina radiće u centru za reciklažu u Žablju

U opštini Žabalj do kraja aprila ove godine biće otvoren reciklažni centar za sakupljanje, otkup i preradu sekundarnih sirovina, rečeno je danas na potpisivanju ugovora.

Projekat u vrednosti od 103.000 američkih dolara, zajednički će realizovati opština Žabalj, Romski privredni centar Vojvodine, Institut za otvoreno društvo iz Mađarske i Kancelarija za inkluziju Roma Vlade Vojvodine.

U okviru projekta, planirano je da u Vojvodini budu otvorene četiri sabirne stanice, u kojima će se sekundarne sirovine sakupljati i otkupljivati, u saradnji sa lokalnim samoupravama, firmama i neformalnim sakupljačima sekundarnih sirovina.

Pokrajinski sekretar za privredu Miroslav Vasin rekao je da je otvaranje reciklažnog centra u Žablju još jedan od pokazatelja da je Vlada Vojvodine regionalni lider kada je reč projektima koji doprinose poboljšanju položaja romske nacionalne zajednice. „Ovaj projekat je višestruko značajan. Osim što će podstaći zapošljavanje Roma koji se uglavnom bave sakupljanjem sekundarnih sirovina, istovremeno će doprineti i povećanju svesti građana o značaju zaštite životne sredine i uvesti evropski sistem vrednosti u oblasti reciklaže otpada“, kazao je Vasin.

Direktor Kancelarije za inkluziju Roma Duško Jovanović rekao je da je plan da u prvoj fazi realizacije projekata bude zaposleno osam osoba, a da se do kraja godine umreži više od 50 neformalnih sakupljača sekundarnih sirovina. „Činjenica je da u Srbiji postoji veliki broj neformalnih sakupljača sekundarnih sirovina, i da su to najvećim delom pripadnici romske nacionalnosti. Naš zadatak je da kroz ovaj centar animiramo te ljude, da ih umrežimo i formalizujemo njihov rad“, objasnio je Jovanović. Dodao je da je jedan do ciljeva da se kroz rad reciklažnog centra obezbede sredstva za obrazovanje i dalje zapošljavanje pripadnika romske nacionalnosti.

Predsednik opštine Žabalj Čedomir Božić rekao je da je za tu lokalnu samoupravu taj projekat veoma značajan, jer će omogućiti zapošljavanje sugrađana.

(Autonomija/Beta) 

Podelite ovu stranicu!