Skup Žena u crnom povodom 26 godina od početka rata u BiH ometao Simo Spasić

"Srbija ne daje doprinos miru i stabilosti u regionu"

06. apr 2018

U centru Beograda predstavnice nevladine organizacije „Žene u crnom“ danas su održale jednočasovni skup povodom 26 godina od početka rata u Bosni i Hercegovini.

Skup je ometao predsednik Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji Simo Spasić, koji je koristeći megafon negodovao zbog skupa Žena u crnom i prozivao ih da „žive od tragedije Srba“.

Spasić tvrdi da je i njegov performans uredno i na vreme prijavljen policiji i odobren.

Predstavnica „Žena u crnom“ Staša Zajović rekla je novinarima da je „opasno“ što aktuelni „režim“ daje dozvolu i „ovakvim grupacijama“ da na istom mestu u isto vreme imaju skup.

Ona je istakla da „Žene u crnom“ imaju pijetet prema svim žrtvama, i da način na koji se vrši opstrukcija njihovog skupa predstavlja ponižavanje žrtava.

Zajović je istakla da su se okupile u centru Beograda kako bi podsetile na početak rata u BiH, i najduže opsade jednog graa u istoriji Evrope posle Drugog svetskog rata i da podsete na „fašistička zverstva“ koja su počinile oružane formacije Vojske Republike Srpske potpomognute oružanim formacijama iz Srbije.

„Mi smatramo da je naša moralna odgovornost da se prvo uvek obraćamo žrtvama zločina počinjenim u naše ime, a onda svim ostalima kao što i radimo. Smatramo da pravda nije zadovoljena„, rekla je Zajović.

Ona je dodala i da država ne daje doprinos miru i stabilosti u regionu, jer dajući aktivnu podršku „režimu“ predsednika Republike Srpske Milorada Dodika zapravo destabilizuje Bosnu i Hercegovinu.

Žene u crnom stajale su u Knez Mihailovoj ulici i nosile natpise „Mostar ubijanja i proterivanja Bošnjaka i Srba“, „Prijedor ubijanja i proterivanja Bošnjaka i Hrvata“, „Višegrad ubijanja i proterivanja Bošnjaka“, „Sušica logor za Bošnjake“…

Skup je obezbeđivao veliki broj policajaca.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga