Skup povodom godišnjice pada helikoptera u kom je stradalo sedam osoba sutra u Novom Sadu

"Zahtevamo da krivci za tu nesreću budu primereno kažnjeni"

12. mar 2019

Organizatori protesta „Jedan od pet miliona“ u Novom Sadu najavili su da će sutra u centru tog grada, „uz sveće i prigodan recital“, obeležiti četvrtu godišnjicu pada vojnog helikoptera u kom je stradalo sedam osoba.

Kako je najavljeno, skup će početi u 18 časova na Trgu republike a na njemu neće biti „političkih govora“.

„Naša je građanska obaveza da čuvamo uspomenu na one koji su izgubili živote u obavljanju svoje profesionalne i ljudske dužnosti, ali i da ponovo zahtevamo da krivci za tu nesreću budu primereno kažnjeni„, stoji u saopštenju.

Podseća se da se helikopter Vojske Srbije srušio 13. marta 2015. godine u blizini beogradskog aerodroma „Nikola Tesla“ pošto je tek rođenu bebu kojoj je bila potrebna hitna medicinska pomoć, prevozio iz Novog Pazara.

„Zvanična istraga je pokazala da je medicinski transport bebe od Raške do Vojnomedicinske akademije u Beogradu inicirao ministar zdravlja Zlatibor Lončar, a da je vojnu akciju – protivno propisanim procedurama i lancu komandovanja i bez znanja Generalštaba Vojske Srbije, zahtevao tadašnji ministar odbrane Bratislav Gašić“, piše u saopštenju.

Dodaje se da je „krivica za nesreću pripisana poginuloj posadi helikoptera“, kao i da je tadašnji predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić „odbacio zahteve da se utvrdi i odgovornost njegovih ministara, sad već poznatom i često citiranom rečenicom: Ne dam vam Gašića, ne dam vam Lončara“.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga