Skup o hrvatsko-srpskim odnosima

Međunarodna naučna konferencija "Hrvatsko-srpski odnosi: 20 godina nakon rata u Hrvatskoj" biće održana od 23. do 25. avgusta u mestu Golubić kod Obrovca, u Hrvatskoj, saopštio je danas Centar za istoriju, demokratiju i pomirenje iz Novog Sada

20. avg 2011

Međunarodna naučna konferencija „Hrvatsko-srpski odnosi: 20 godina nakon rata u Hrvatskoj“ biće održana od 23. do 25. avgusta u mestu Golubić kod Obrovca, u Hrvatskoj, saopštio je danas Centar za istoriju, demokratiju i pomirenje iz Novog Sada. Na konferenciji će učestvovati naučnici iz Hrvatske i iz Srbije, kao i profesor Kolumbija univerziteta Elazar Barkan i profesor Rur univerziteta iz Bohuma Konstantin Gošler.

U utorak, 23. avgusta, na konferenciji će govoriti i ambasador Hrvatske u Srbiji željko Kuprešak, ambasador Srbije u Hrvatskoj Stanimir Vukićević, predsednik Srpskog narodnog vijeća iz Hrvatske Milorad Pupovac, predsednik Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji Slaven Bačić. Prisustvovaće i predsednik Samostalne demokratske srpske stranke u Hrvatskoj Vojislav Stanimirović, predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Petar Kuntić, državni sekretar u Ministarstvu za dijasporu Srbije Miodrag Jakšić, gradonačelnik Obrovca Ante Župan. Predviđeni su i razgovori hrvatskih i srpskih političara o mogućnostima međusobne saradnje, navodi se u saopštenju.

Skup o hrvatsko-srpskim odnosima i mogućnostima saradnje održava se četvrtu godinu zaredom u Golubiću.

Golubić je selo u Dalmatinskoj zagori koje je gotovo potpuno uništeno tokom i nakon operacije hrvatske vojske i policije „Oluja“ 1995. godine i u koje su Srbi počeli da se vraćaju poslednjih godina. Kuće u selu se obnavljaju uz pomoć države Hrvatske. U Golubiću je pre rata živelo oko 500 stanovnika, a danas ih živi stotinak.

Skup organizuju Centar za istoriju, demokratiju i pomirenje iz Novog Sada i Udruženje za istoriju, saradnju i pomirenje iz Obrovca.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga