- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Skup: Apel vojvođanskim snagama na ujedinjavanje

Učesnici skupa „Vojvodina i Srbija – 100 godina posle (1918 – 2018)“ uputili su danas apel svim vojvođanskim političkim i društvenim snagama da se udruže u zajedničkoj borbi za dostojanstven i ravnopravan položaj Vojvodine u Srbiji. 

“Okupite se oko ideje, a ne oko lidera! Beograd će saslušati Vojvodinu samo onda i tek onda kada njen glas bude snažan i jedinstven”, navodi se u zaključcima sa skupa koji je održan u Novom Sadu.

Apel je upućen svim političkim subjektima, političkim strankama, sindikatima i strukovnim udruženjima, nevladinim organizacijama, pokretima i udruženjima.

“U periodu kada je Vojvodina imala najizraženiji politički subjektivitet, od 1974. do 1988. godine, postigla je najveći ekonomski, politički, kulturni i svaki drugi napredak. Taj uspeh su omogućili elementi zakonodavne, izvršne i sudske vlasti, kao i pravna, ekonomska i kulturna autonomija koju je Vojvodina tada imala”, navodi se u tekstu zaključaka.

Dodaje se da je oba puta kada su predstavnici Vojvodine doneli odluku o priključenju Srbiji, jedini podrazumevani uslov priključenja bio ulazak Srbije u širu političku celinu – Jugoslaviju, ali je nestankom Jugoslavije, nestao i suštinski uslov ulaska Vojvodine u Srbiju.

“Nedopustivo je nakon 70 godina negirati višenacionalnost kao suštinsku karakteristiku Vojvodine, kao što je nedopustivo svako poistovećivanje Vojvodine sa ‘srpskom pokrajinom’ ili definisanje Vojvoidne kao ‘srpske’, jer se time negira istorija i ruše dostignuti pravni, istorijski, društveni i kulturološki principi”, navodi se, između ostalog, u tekstu zaključaka.

Svoje analize o položaju Vojvodine u Srbiji i Jugoslaviji, tokom proteklih 100 godina i danas, izložilo je ukupno 26 učesnika.

Na skupu su govorili istoričar Milivoj Bešlin, novinar Dimitrije Boarov, profesor i bivši političar Dragan Veselinov, nekadašnji visoki funkcioner u SFRJ Živan Berisavljević, akademici Julijan Tamaš i Miloš Tešić, profesori Duško Radosavljević, Boris Kršev, Lazar Lazić advokati Slobodan Beljanski i Veljko Milić, književnik Tomislav Ketig, lekar Miroslav Ilić, bivša rektorka Novosadskog univerziteta Fuada Stanković, sociološkinja Janja Beč, politikolog Boris Varga, predsednica Vojvođanskog kluba Branislava Kostić i drugi.

Organizator skupa bila je nevladina organizacija Vojvođanski klub.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!