Skraćenje Mladićeve optužnice

Tužilaštvo Haškog tribunala predložilo je drastično skraćenje optužnice protiv Ratka Mladića sa ciljem da se ubrza suđenje ovom zloglasnom optuženiku za genocid i druga najteža krivična dela

18. nov 2011

Kako izveštava agencija AP, tužilaštvo Haškog tribunala predložilo je drastično skraćenje optužnice protiv Ratka Mladića sa ciljem da se ubrza suđenje bivšem glavnokomandujućem srpskih vojnih snaga tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Njihov je cilj da se maksimalno ubrza izvođenje dokaza protiv Mladića, ali će zadržati svih 11 tačaka optužnice, među kojima su i dve za genocid, kaže se u predlogu koji je danas prosleđen sudskom veću Haškog tribunala. Broj krivičnih dela koji će biti predmet iznošenja dokaza biće smanjen za čak 45 odsto.

69-godišnji Ratko Mladić optužen ja za ratne zločine i genocid koje je vojska bosanskih Srba počinila tokom rata u BiH.

Prema optužnici Haškog tužilaštva, Mladiću se u dve tačke na teret stavlja genocid nad oko 8.000 Bošnjaka u Srebrenici u julu 1995, kao i genocid nad nesrpskim stanovništvom u još osam bosanskih opština počinjen 1992. godine. Mladić je optužen i za progon Bošnjaka širom BiH, kao i za terorisanje stanovnika Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada, te uzimanje osoblja UN-a za taoce od 1992. do 1995. godine.

Mladić nije do sada želeo da se pred sudom izjašnjava o navodima optužnice, te su sudije po pravilima suda unele da se izjasnio kao da nije kriv.

Zbog zdravstvenih problema koje ima, grupa lekara-specijalista iz Srbije pregledala je juče Mladića u pritvoru Tribunala, ali sud nije saopštio detalje jer se svi zdravstveni podaci o pritvorenicima tretiraju kao službena tajna.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga