Škoti će uzeti sudbinu zemlje u svoje ruke

Premijer Alex Salmond pozvao Škote da 18. septembra raskinu 307 godina staru britansku uniju

13. apr 2014

Škotski premijer Alex Salmond pozvao je građane da na septembarskom referendumu podrže raskid unije s Engleskom. Kazao je to u zaključnom govoru posljednje konvencije vladajuće stranke prije tog referenduma. Kampanju protiv otcjepljenja škotski premijer je ismijao.

„Glas za nezavisnost Škotske nije glas ni za stranku ni za premijera“, kazao je u zaključnom govoru na konvenciji Škotske nacionalne stranke Salmond.

Pozvao je Škote da 18. septembra raskinu 307 godina staru britansku uniju te sudbinu zemlje uzmu u svoje ruke.

„To je glas za vladu koja će kontrolirati poreze, ekonomiju, socijalnu sigurnost, zapošljavanje, prihode od nafte i plina, kao i evropsku politiku i niz drugih područja trenutno pod kontrolom Westminstera“, poručio je škotski premijer.

Neodlučnih 15 posto

Prvi put u 80-godišnjem postojanju Škotska nacionalna stranka ima mogućnost ostvariti svoju težnju – nezavisnost. Prema istraživanjima, snage za nezavisnost i protiv nje prilično su ujednačene te sad predstoji utrka za glasovima 15 posto neodlučnih.

„Oči svijeta u septembru bit će uprte u nas, pažljivo prateći šta ćemo učiniti. Riješimo to nakon glasanja. Zadržimo oči svijeta na Škotskoj – ne zbog referenduma, nego da s divljenjem prate šta gradimo – novu i bolju zemlju“, kazao je Salmond.

Kako bi pridobio glasače političkih suparnika, Salmond obećava osnivanje svestranačkog škotskog tima nakon referenduma. Za kampanju protivnika otcjepljenja kaže da je smiješna, jadna i dosadna. Protivnici nezavisnosti smatraju kako su Britanci uspješniji, ujedinjeni – i na finansijskoj i na međunarodnoj sceni. Zagovornici otcjepljenja tvrde kako će Škotskoj, bogatoj naftom, biti bolje samoj.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Božanstvo
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga