Skot: Ima dobrih razloga za zabrinutost zbog ruskog centra u Nišu

Za Vladu Srbije je pitanje šta Rusi zapravo rade u tom centru

15. juna 2017

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kajl Skot rekao je danas u Nišu da „ima dobrih razloga za zabrinutost“ zbog postojanja Rusko-srpsko humanitarnog centra u Nišu.

Ne znam tačno šta oni rade, nikada nisam posetio taj centar, ali mislim da ima dobrih razloga za zabrinutost“, rekao je Skot kao odgovor na pitanje novinara da li smatra da je Rusko-srpski humanitarni centar zapravo špijunski centar.

Skot je rekao da je to pitanje više za Srbiju, za ljude koji tu žive i za Vladu Srbije.

„To je pitanje za njih, šta misle da oni (Rusi) zapravo rade u tom centru“, naglasio je američki ambasador.

Skot je u Nišu otvorio simpozijum „Uloga NATO u jugoistočnoj Evropi“ i pri tom istakao da je saradnja sa tom vojnom alijansom pre svega u interesu Srbije.

Članstvo u NATO, kao i svim drugim zemljama, Srbiji bi donelo zaštitu. To je takođe i sistem vrednosti. Sve zemlje članice sarađuju ne samo na vojnoj osnovi već i na političkoj, na polju borbe protiv terorizma i reagovanja u vanrednim situacijama“, naglasio je Skot.

On je podsetio da Srbija i NATO sarađuju već deset godina i sada postoji skoro 100 zajedničkih aktivnosti Srbije i članica NATO-a.

Odluka je na Srbiji da li će ostati neutralna ili će ući u NATO. Mislim da može ostati neutralna, a ući u Evropsku uniju. Ima članica EU koje su neutralne“, rekao je Skot.

Istina je, kazao je Skot, da je 1999. godine bilo civilnih žrtava i SAD žali za svakom civilnom žrtvom, ali i SAD i Srbija moraju ići dalje.

Na simpozijumu koji su organizovali Klub srpsko-američkog prijateljstva i američka ambasada u Srbiji učestvovali su predstavnici ministarstava odbrane Bugarske, Crne Gore, Rumunije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Srbije.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kaldrma
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga