- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Skoro 120.000 Čeha traži u Pragu ostavku premijera i nove ministarke

Skoro 120.000 Čeha okupilo se danas na Vaclavskom trgu u Pragu na do sada najvećem gradjanskom protestu protiv premijera Andreja Babiša i nove ministarke pravde Marije Benešove, nazvanom „Dosta nam je. Ostavka!“.

Masu Pražana i Čeha iz gradova u unutrašnjosti na ulicu je isterao izveštaj kontrolora Evropske komisije, prema kome je premijer Babiš u sukobu interesa a Češkoj preti da će morati da vraća milione evra dotacija isplaćenih premijerovom koncernu Agrofert.

Uz dosadašnje zahteve udruženje Milion trenutaka za demokratiju koje već mesec ipo organizuje demonstracije u Pragu, Brnu i drugim većim gradovima u Češkoj sada, kada je sukob interesa potvrdio izveštaj Evropske komisije, dodalo je i to da se koncernu Agrofert obustave dotacije, da vrati sve evropske dotacije koje je do sada neopravdano dobio a takodje da Babiš proda sve medije koje ima.

Demonstranti koji su popunili gotovo ceo veliki Vaclavski trg, nose transparente sa porukama kao „Svi kradu, samo je uzimam dotacije“, „Nismo tvoje krofne“ aludirajući na to da premijer na svojim izbornim mitinzima deli krofne a skandirali su „Ostavka“ i „Nismo slepi“.

„Premijer je u ogromnom sukobu interesa. To je čovek koji se bavi biznisom, poseduje medije a još je i krivično gonjen. Premijer bi trebalo da podnese ostavku dok ne očisti svoje ime pred sudom“, kazao je pred protest predsednik udruženja Milion trenutaka za demokratiju Mikulaš Minarž.

Demonstranti ohrabreni masovnim učešćem, planiraju da sledeći protest organizuju na jedinom većem prostoru u Pragu u parku Letna.

„Nema razloga za proteste. Nije prijatno, ali ja to prihvatam. Šta mogu da radim. Oni demonstriraju na osnovu laži, stvari koje nisu istina. Ali ja te ljude ne mogu da ubedim“, kazao je danas Babiš.

Premijer koji je prethodno danas proživljavao neprijatne trenutke u parlamentu kada su poslanici raspravljali o tome da li da se potpuno obustave dotacije Babiševom koncernu Agrofert, što na kraju nije prošlo, kazao je dnevniku Pravo da ne prati demonstracije i da veruje da pošto je lepo vreme ljudi na njih idu na koncerte, pošto u protestima učestvuju i popularni češki umetnici.

„Izveštaj je veoma sumnjiv, smatram da je to napad na Češku, destabilizacija Češke. Garantujem vam da nećete morati da plaćate nište. Kada ne umete da nas porazite na izborima pokušavate da nas uprljate“, izjavio je Babiš u Parlamentu i rekao da neće da nagadja da li je izveštaj po kome je on kao premijer u sukobu interesa napad iz Brisela na celu Višegradsku grupu u EU.

Češki premijer naglasio je da nema nikakvih dokaza da je uticao na dodeljivanje evropskih dotacija, a podsetio je i da je na osnovu posebnog češkog zakona tzv. Lex Babiš, kako ne bi bio u sukobu interesa preveo svoj koncern Agrofert i medijsku kuću Mafra u specijalni poverenički fond.

Preliminarni izveštaj EK nakon kontrole po prijavi Transparensi interenšenel i češke Piratske stranke problem, medjutim, vidi u tome što je Babiš jedini korisnik dobiti Agroferta a takodje ima uticaj i na upravu fonda, dok istovremeno kao premijer odlučuje zajedno sa vladom o sistemu podele evropskog novca na kojima ima pravo Češka.

„Nikada ništa takvo ne bih uradio. Nisam budala. Nikada to nisam uradio, radim za ljude besplatno. Brisel tumači naše zakone. Sumnjiv, neuspeli i neistiniti izveštaj koji ima elemente napada protiv Češke. To je ugrožavanje Češke, čeških preduzeća . Moramo tu besmislicu koja nam je stigla iz Brisela da odbijemo čvrstim argumentima“, rekao je danas Babiš u parlamentu.

Babiš, drugi najbogatiji privrednik u Češkoj, još kao ministar finansija u prethodnoj vladi zbog zakona usvojenog povodom njegovog sukoba interesa u Češkoj, tzv. Leks Babiš, bio je prinudjen da 2017. godine Agrofert i izdavačku kucu Mafra, čiji je vlasnik prenese u novoosnovani poverenički fond.

Medjutim, češka opoziciona Piratska stranka i Transparensi prijavili su Evropskoj komisiji, čim je stupila na snagu u leto 2018. godine nova smernica o sukobu interesa evropskih zvaničnika, da Babiš može biti u sukobu interesa jer sve koristi i prihodi iz fonda idu i dalje upravo Babišu a on kao premijer ima uticaj makar posredni i na dodelu evropskih dotacija.

Češko Ministarstvo finansija na cijem celu je Alena Šilerova iz Babišove stranke ANO krajem prošle godine, kada je takav zahtev izneo Evropski parlament, obustavilo je privremeno zahteve za isplatu evrodotacija Agrofertu, kako ne bi dalo povoda da se dotacija obustave celoj Češkoj.

To, medjutim, znači samo da dotacije, i one koje bi normalno platila EU, privremeno plaćaju češki poreski obveznici.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!