Škorić: Kanali u Vojvodini potpuno neiskorišteni

Korist od kanala danas je skoro nikakva, jer su zapostavljeni

09. sep 2011

Kanalska mreža Dunav-Tisa-Dunav u Vojvodini ima velike potencijale i mogla bi da obezbedi i dve žetve godišnje i da poveća proizvodnju poljoprivrednih kultura za 20 do 30 odsto, izjavio je danas stručnjak za navodnjavanje sa novosadskog Poljoprivrednog fakulteta Mićo Škorić.

Škorić je rekao da poljoprivreda u Srbiji zbog suša svake godine trpi štetu od oko 10 milijardi dinara, uprks tome što je Vojvodina jedno od najizrazitijih vodoprivrednih područja u Evropi. “Ali, korist od toga je skoro nikakva”, rekao je Škorić za lokalnu Novosadsku televiziju.

Prema njegovim rečima, država poslednjih godina daje određene podsticaje za izgradnju sistema za navodnjavanje, ali i dalje ne postoji jasno definisana dugoročna strategija borbe protiv suše i racionalnog navodnjavanja obradivog zemljišta.

Naveo je da rezultati višegodišnjeg istraživanja Instituta za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu pokazuju da se uz stalno navodnjavanje rod kukuruza povećava do jedne trećine, šećerne repe za oko 40 odsto, a prinos soje ili suncokreta može biti učetvorostručen.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kaldrma
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga