Skenderović-Ćuk: Nema EU integracija bez decentralizacije vlasti

Decentralizacija je način da se država učini funkcionalnom

25. apr 2014

Predstavnica Saveta Evrope Nadia Skenderović-Ćuk izjavila je danas u Novom Sadu da bez procesa decentralizacije vlasti u Srbiji neće biti suštinskog puta ka Evropskoj uniji.

Ona je na međunarodnoj medijskoj konferenciji u Skupštini Vojvodine kazala je princip decentralizacije i spuštanja vlasti na niže nivoe sadržan u svim ustavnim dokumentima EU.

“Decentralizacija je način da se država učini funkcionalnom i da se odluke donose što bliže građanima”, kazala je Skenderović-Ćuk.

Ona je dodala da su evroregioni “u procvatu” i ocenila da je to veoma dobra prilika i za saradnju između regionalnih medija.

Nadia Skenderović-Ćuk je kazala da je potrebno obezbediti uređivačku, organizacionu i finansijsku nezavisnost javnih servisa.

Međunarodnu ekspertsku medijsku konferenciju “Regionalni mediji u jugoistočnoj Evropi” organizovali su Institut za evropske regione iz Salcburga i Nezavisno društvo novinara Vojvodine iz Novog Sada, pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i informisanje. Na konferenciji su učestvovali eksperti i predstavnici medija iz Brisela, Austrije, Nemačke, Mađarske, Rumunije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije.

(Autonomija)

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Božanstvo
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga