Skan: Porastao broj pristalica samostalne Vojvodine

Gotovo 95 odsto Novosađana je za autonomiju

27. dec 2011

U Vojvodini je porastao broj ispitanika koji se izjašnjavaju za to da ova pokrajina treba da bude samostalna država ili da ima status republike, izjavila je danas direktorica novosadske agencije za istraživanje javnog mnjenja „Skan” Milka Puzigaća.

Puzigaća je na konferenciji za novinare kazala da se 5,3 ispitanih Novosađana izjasnilo da se zalaže za samostalnost Vojvodine, a 4,3 za Vojvodinu kao republiku.

Dodala je da je u ranijim istraživanjima javnog mnjenja broj onih koji se izjašnjavao za samostalnost pokrajine bio veoma mali, od jedan do dva odsto.

Prema njenim rečima, druga istraživanja pokazala su da je broj onih koji su za samostalnost veći u drugim vojvođanskim sredinama nego u Novom Sadu, što je, kako je ocenila, posledica većeg ekonomskog propadanja tih sredina nego što je propadanje Novog Sada.

„Građani su u drugim sredinama u Vojvodini daleko više socijalno ugroženi nego u Novom Sadu”, kazala je Puzigaća.

Istraživanje je pokazalo da se najveći pbroj ispitanika, njih oko 44 odsto izjašnjava da Vojvodina treba da ima isti status kao i sada, za autonomiju po modelu iz Ustava bivše SFRJ iz 1974. godine je oko 17 odsto, a njih oko 16 odsto smatra da Vojvodina treba da ima veću autonomiju nego danas a manju nego što ej bila ona iz 1974. godine.

Šest odsto ispitanika smatra da Vojvodini treba ukinuti svaku autonomiju, navela je Puzigaća.

Istraživanje javnog mnjenja rađeno je u periodu od 30. novembra do 9. decembra, na reprezentativnom uzorku od 1.582 ispitanika, kroz terensko prikupljanje podataka.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga