Sjeverna Koreja: Izbori bez prava na izbor

U Sjevernoj Koreji održavaju se paralmentarni izbori, a u svakom okrugu glasa se samo za jednog kandidata

10. mar 2014

Građani Sjeverne Koreje izašli su danas na parlamentarne izbore, koji se održavaju svakih pet godina. Mnogi građani su svjesni kako je riječ o čistoj formalnosti i kako rezultati neće dovesti do bilo kakvih promjena.

Na ulicama Pjongjanga pažljivo režirani prizori… Snimaju ih novinske agencije pod budnim okom sjevernokorejskog režima.

U toj državi glasači nemaju mnogo izbora – jednostavno moraju glasati.

„Upravo sam glasao u korist našeg zastupničkog kandidata. Posvetit ću sve svoje sposobnosti i snagu jačanju našeg socijalističkog sistema, kojem je narod na prvom mjestu“, kaže Ri Song Gun, stanovnik Pjongjanga.

Posebna kabina za glasanje protiv

Ipak, riječ „izbori“ ovdje ima drugačije značenje.

U svakom okrugu samo je jedan kandidat za zastupnika, tako da glasači nemaju izbora. Moguće je glasati za tu osobu ili protiv nje.

Međutim, ako glasate protiv morate to učiniti javno i ući u posebnu glasačku kabinu. A to je nešto što se veoma mali broj ljudi usuđuje učiniti.

Posljednji izbori održani su 2009. godine, za vrijeme vladavine pokojnog vođe Kim Jong-ila. Osvojio je 100 posto glasova, a odziv je, navodno, bio 99,98 posto.

Ovo su prvi izbori otkada je vlast preuzeo Kim Jong-un i mnogi očekuju da će rezultati biti slični.

„Ovim izborima pokazat ćemo snagu i jedinstvo sjevernokorejskog naroda i vojske, koji ujedinjeni stoje iza našeg cijenjenog vođe“, kaže član Izborne komisije Hyon Byong Chol.

Izbori kao popis stanovništva

Posmatrači kažu da ovi izbori imaju dva cilja: režim ih koristi kao popis stanovništva i provjeru – ko je, možda, pobjegao iz zemlje. Ako ne glasate, protiv vas će biti pokrenuta istraga.

Također, ostatku svijeta izbori pružaju uvid i u to koji su političari ljubimci režima ove izolovane azijske države, jer se smatra da svakog kandidata bira partija i da ga odobrava sam izvrsni vođa.

Prema podacima Državne novinske agencije, do 14 sati po lokalnom vremenu na birališta je izašlo 91 posto građana. Ovo tijelo je zaduženo za odobravanje državnog budžeta i imenovanje visokih dužnosnika.

Rezultati će biti objavljeni sutra, a prvo zasjedanje u novom sazivu očekuje se sljedećeg mjeseca.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga