„Širom Srbije građani se zatrpavaju snegom u nadi da će upoznati Vučića!“

Novi pokušaj cenzure

02. feb 2014

„Spektakularna akcija“ u kojoj dobri čika-Vučić iz smetova „visokih pet-šest metara“ spašava jedno dete, zapravo je – naravno – najobičnija bedna prevara, koju su razobličili na društvenim mrežama. Potom je usledio napad stranačkih „naprednjačkih“ botova na sve moguće sajtove koji su preneli ovaj snimak prevare. Međutim, kao i obično, nisu uspeli da zatru baš svaki trag. A najradije bi pronašli onaj utikač i ištekali internet iz struje. No, nije ovo Severna Koreja, srećom, ma koliko oni sanjali o tome…Vucic sajber

Kako reče jedan komentator na Facebooku, a povodom „spektakularne“ Vučićeve akcije spasavanja deteta iz snežnih nanosa (parafraza): Posle svega što se dogodilo nažalost imamo i drugu stranu priče: Supermen i Betmen su totalno u depresiji. Priča se da su se odali alkoholu jer za njih u Srbiji više nema mesta, Superhik je pokušao samoubistvo (čim je video naslovnu stranu Kurira), Mandrak,Zagor i Alan Ford prestaju da izlaze, a fanovi iz Norveške šalju pedesetak irvasa sa sve sankama za PRVOG POTPREDSEDNIKA jer Vojska Srbije nema više nafte za tenkove. Na Pašićevom grobu primetna su podrhtavanja, ono što je sigurno spasa nam nema.

Ili kako reče jedna tviterašica: „Širom Srbije građani se zatrpavaju snegom u nadi da će upoznati Vučića!“

Dojučerašnji ratni propagandisti kanda su se izlizali od devedesetih naovamo. Amateri!

A za ljubitelje epske poezije i igrica, evo ga link.

________________________________________________________

 

NUNS, NDNV i SHARE fondacija osuđuju cenzuru na internetu

cenzuraNezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine i SHARE fondacija najoštrije osuđuju pokušaje cenzure i ograničavanje slobode razmene sadržaja na internetu.

Tokom jučerašnjeg dana, na osnovu lažnih prijava o zloupotrebi autorskih prava, sa Jutjuba i drugih sajtova skinuti su brojni video-klipovi na kojima je snimak predsednika SNS-a Aleksandra Vučića, koji kod Feketića nosi dete kroz oluju, kao i brojni sadržaji i komentari koji na različite načine, uglavnom ironično ili kroz parodiju, govore o ovom događaju.

Posebno zabrinjava činjenica da se pojedini internet-delatnici SNS-a (u prilogu) javno hvale uspešnim uklanjanjem politički nepodobnih sadržaja sa globalne mreže, iako to može predstavljati krivično delo jer se radi o nezakonitom ograničavanja slobode informisanja.

Ističemo da zloupotreba i pritisak od strane stranačkih aktivista na mehanizme kojima zajednica uređuje sadržaje na društvenim mrežama mogu lako dovesti do urušavanja slobode govora, mišljenja i informisanja u digitalnom okruženju i, samim tim, ugroziti internet slobode u Srbiji. U ovom slučaju neophodno je naglasiti i da je remiks kultura, bazirana na kombinovanju i editovanju postojećih materijala u stvaranju novih sadržaja predstavlja jedan od stubova internet kulture.

Podsećamo da su u decembru prošle godine izvršeni hakerskog napadi na pojedine sajtove koji su objavili vest o privilegijama kćerke visoke funkcionerke SNS-a Jorgovanke Tabaković, a da su pre toga neki portali povukli ovu vest zbog „političkog pritiska odozgo“.

Pozivamo sve sudionike na političkoj i javnoj sceni da se tokom predizborne kampanje, ali i uopšte prilikom promovisanja političkih stranaka – i na internetu služe časnim sredstvima i poštuju kulturu i etičke norme koje važe u internet zajednici.

Ukazujemo na činjenicu da cenzura na internetu kao globalnoj mreži nije učinkovita, i često postiže kontraefekat, jer upravo sadržaji koji se pokušavaju ukloniti doživljavaju veliku popularnost i širok obim razmene u internet zajednici.

NUNS, NDNV i SHARE fondacija obavestiće međunarodne organizacije za medijske i slobode na internetu o ovim događajima, a razmotriće mogućnost pokretanja pravosudnih procesa protiv izvršilaca ovih dela.

NUNS, NDNV i SHARE fondacija

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga