Sirijske izbeglice prodaju svoje organe

Sve više sirijskih izbeglica prodaje svoje organe na crnom tržištu kako bi se izbavile iz bede. To je dovelo do pada cena bubrega na crnom tržištu – zbog povećane ponude

14. nov 2013

Katastrofa sa izbeglicama iz Sirije poprima nove užasavajuće dimenzije, piše magazin Špigel – zbog bede i siromaštva, izbeglice u Libanu su prinuđene da prodaju svoje organe ilegalnim trgovcima. Magazin se poziva na podatke iz krugova samih trgovaca organima prema kojima je aktuelna cena jednog bubrega 7000 dolara. Izbeglice su toliko očajne da je došlo do prave navale onih koji su voljni da daju svoj organ. To je već dovelo do pada cena bubrega na tržištu kojim su do sada kao ilegalni donatori dominirali Palestinci. Većinu kupaca, koji za jedan bubreg trenutno plaćaju između 12.000 i 15.000 dolara, potiče iz zemalja Persijskog zaliva, ali i iz SAD i Evrope, piše Špigel.

Magazin dalje navodi da Liban pruža idealne uslove za međunarodnu trgovinu organima. Više od 800.000 sirijskih izbeglica, među kojima mnogi nemaju ni prebijene pare, tu je okruženo potencijalnim i delom veoma bogatim kupcima. Važno je i to što trgovci organima ne moraju da se pribojavaju državne kontrole. Špigel citira Lika Noela, stručnjaka Svetske zdravstvene organizacije za transplantaciju organa, koji kaže da upravo ta kombinacija dovodi do cvetanja trgovine organima, te da se organi vade u ilegalnim klinikama.

Smatra se da bi nedozvoljena trgovina organima narednih meseci mogla da poprimi još veće razmere, jer se broj izbeglica koje iz Sirije prelaze u susedne zemlje stalno povećava. Prema podacima UNHCR, trenutno se u Libanu, Jordanu i Turskoj nalazi oko dva miliona sirijskih izbeglica. Taj broj bi, prema procenama Visokog komesarijata UN, do kraja ove godine mogao da se poveća na tri i po miliona. Do sada je 50.000 izbeglica podnelo zahteve za prijem u evropske zemlje, najveći broj njih želi u Nemačku i Švedsku. Zemlje koje graniče sa Sirijom su od međunarodne zajednice zatražile veću pomoć.

U međuvremenu je libanska televizija Al majadin javila da su u trgovinu organima iz Sirije umešani građani SAD, Francuske i Turske. Prema izveštaju ove televizije, trgovci organima su posebno aktivni na severu Sirije, gde se koriste organi mrtvih, ali i živih ljudi (ranjenika); njihovi organi se transportuju u Tursku. „Glas Rusije“, pozivajući se na ranije izveštaje Al majadina, prenosi da su „teroristi koji su ubijali civile u Siriji dobijali velike sume novca za svaki leš ili ranjenu osobu koju su mogli da prošvercuju iz zemlje“.

Austrijski dnevnik Di prese piše da bi očajna situacija u kojoj se nalaze izbeglice pre svega mogla da uništi život mnoge dece. UNICEF je tu decu pre nekoliko dana već nazvao „izgubljenom generacijom.“ „Umesto stanovništva koje bi moglo da pomogne u obnovi zemlje, biće to stanovništvo koje je odraslo usred nasilja, sukoba i mržnje“, citira Di prese izvršne direktorke UNICEF-a Joke Brant. Njena organizacija je nedavno pokrenula program koji bi deci sirijskih izbeglica u susednim zemljama trebalo da omogući sticanje školskog obrazovanja. Direktor podorganizacije Dečijeg fonda ujedinjenih nacija Ted Haiban rekao je da su Liban, Jordan i Turska, kada je reč o prijemu izbeglih, bili „ekstremno velikodušni“ i da su omogućili sirijskoj deci pristup u svoje škole.

(Deutsche Welle)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga