Širenje lažnih vesti preko društvenih mreža pretnja za demokratiju

Posebno opasna pojava u društvima u kojima je sloboda medija ugrožena

31. maj 2017

Lažne vesti su postojale i u prošlosti, ali su se sporije širile, dok se danas putem društvenih mreža brzo šire kreirajući javno mnjenje što predstavlja pretnju za demokratiju, ocenili su učesnici konferencije „Da li postoji demokratija posle post-istine“ u Beogradu.

Kako je ocenila direktorka Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) Vukosava Crnjanski, lažne vesti u Srbiji nisu prisutne samo u digitalnoj sferi kojom vladaju neprovereni izvori, već i u tradicionalnim medijima.

„To je ključna razlika u odnosu na zapadne demokratije, gde tradicionalni mediji i izgrađene institucije mogu delimično da amortizuju uticaj dezinformacija“, kazala je Vukosava Crnjanski a prenela CRTA.

Direktorke CRTE je dodala da je postistina, iako globalni fenomen, posebno opasna pojava u onim društvima u kojima već postoji slabost demokratskih institucija i gde je sloboda medija ugrožena.

Konferenciju „Da li postoji demokratija posle post-istine“ organizovali su CRTA, Istinomer i beogradska kancelarija Fondacije Fridrih Ebert.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Podešavanje
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga