Šinković: Od početka godine 18 slučajeva pretnji ili napada na novinare

"Institucije ne rade svoj posao, ne procesuiraju osumnjičene, tužilaštvo odbacuje krivične prijave"

13. jun 2019

Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV), novinar Radija Slobodna Evropa i asistent na Odseku za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Norbert Šinković izjavio je za televiziju N1 da je od početka godine zabeleženo 18 slučajeva pretnji ili napada na novinare.

„Vidimo da institucije ne rade svoj posao, kasne, ne procesuiraju osumnjičene. Takođe, imate krivične prijave koje se odbacuju od strane tužilaštva“, navodi Šinković.

On dodaje da institucije moraju da stvore atmosferu koja će podržavati promene.

Govoreći o predlogu nove medijske strategije, Šinković ocenjuje da nije jasno zašto se sa konkretnih mera koje je ekspertska grupa predložila u vezi sa Regulatornim telom za elektronske medije prešlo na „spisak želja“.

Dodaje da je „čitav set mera koji se odnosio na poboljšanje uslova u manjinskim medijima izbačen“ i da je ostalo na nivou prethodnog dokumenta.

Kao problematičnu stvar Šinković ističe i predlog da se pojam cenzure definiše zakonskim i drugim aktima.

„Najveći problem jeste to što nije jasno na osnovu kojih kriterijuma je vlada prihvatila određene predloge sa javnih rasprava“, navodi Šinković.

Komentarišući nedavne napade na novosadske studente u kampusu Univerziteta, Šinković je rekao da ćutanje određenih fakulteta i samog Univerziteta o tim slučajevima pokazuje u kakvom društvu živimo – “takvom u kojem ne smete da mislite drugačije od aktuelnog vladajućeg stava”.

Univerzitet mora da reaguje i da stane iza svojih studenata i poruči javnosti da su takvi napadi nedopustivi. Takođe, i ostale institucije moraju vrlo brzo da reaguju, da vidimo ko su tu ljudi koji tuku studente zato što oni učestvuju u nekim protestima i imaju drugačije mišljenje”, istakao je Šinković.

On je kazao da niko ne može da se oseća prijatno ako bilo koji student zbog drugačijeg mišljenja može da bude prebijen u univerzitetskom kampusu. Dodao je da upravo to treba da bude i u fokusu medija.

“Institucije moraju da kreiraju atmosferu javnog dijaloga, a novinari da se pridržavaju novinarskog kodeksa i štite javni interes”, kazao je on.

Govoreći o budućem radu NDNV-a, Šinković je rekao da to udruženje ima snažan potencijal koji će usmeriti na zaštitiu novinara iz manjih sredina koji se najčešće suočavaju sa različitim pritiscima i napadima, te na osnivanje i razvoj medija civilnog društva, kao i na stvaranje uslova preko svojih platformi VOICE i Autonomija u kojima mladi novinari mogu da započnu svoje karijere.

(N1, Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga