Šinković (NDNV): Mržnja je jasno prisutna u današnjem medijskom prostoru Srbije

"Zamagljivanje granica između kvalitetnog novinarstva i političke propagande

13. nov 2019

Predsednik Upravnog odbora Nezavisnog društva novinara Vojvodine Norbert Šinković izjavio je da je u medijskom prostoru Srbije mržnja “jasno prisutna” a retorika koja je u upotrebi je bliska onoj koju su građani mogli slušati devedesetih godina prošlog veka.

“Vidimo i sami da određene političke organizacije zapravo svakodnevno koriste štampu za političke obračune i to je jednostavno nedopustivo. Takođe veliki problem predstavlja i to što u tom haosu nijedna nadležna institucija nije spremna da uvede red”, rekao je Šinković za Slobodni Mađar so.

Prema njegovim rečima, posebno problematično je zamagljivanje granica između kvalitetnog novinarstva i političke propagande.

“Razne političke inicijative i organizacije pokušavaju da primoraju javnost da izjednače i u istu grupu stave one novinare koji zaista ozbiljno obavljaju svoj posao i ne prave partijsku i političku propagandu, sa onima koji služe interesima određenih partija i skupina”, kazao je Šinković.

Dodao je da NDNV kao rešenje za ove ozbiljne probleme vidi to da javnost treba edukovati, obrazovati u vezi sa medijskim sadržajima, kako bi razumela koliko je sadašnja situacija opasna, kao i da treba povući granicu radi zaštite onih novinara koji dobro obavljaju svoj posao i primorati institucije da konačno primene zakone.

Fondacija Slavko Ćuruvija, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno udruženje novinara Vojvodine i Asocijacija onlajn medija, podneli su krivičnu prijavu protiv Milomira Marića, glavnog urednika televizije Hepi, za krivično delo izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti, kao i krivično delo povrede ugleda zbog rasne, verske, nacionalne ili druge pripadnosti.

“Svrha naše tužbe je prvenstveno ta da uzdrmamo nadležne institucije, kao i da na neki način primoramo članove Regulatornog odbora za elektronske medije (REM) i pravosuđe, da reaguju i primene raspoložive im zakone. „Jednostavno je nedopustivo, da se u jednom mediju, koji koristi javnu frekvenciju, oglase ovakve reči, a i to da do sada nijedna nadležna institucija na ovo nije reagovala”, rekao je Šinković.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga