Šinković: Izveštavanje o seksulanom nasilju medije stavlja na neku vrstu probe

"Za nas je najbitniji kodeks novinara, a ne ono što nam drugi sugerišu kako da izveštavamo“

19. jan 2021

Predsednik Upravnog odbora Nezavisnog društva novinara Vojvodine Norbert Šinković izjavio je danas za agenciju Beta da je nasilje društveni problem, a ne problem pojedinca ili porodice, zbog čega bi novinari morali toj temi da pristupaju sa visokim nivoom profesionalnosti.

„Izveštavanje medija o ovako osetljivim temama, kao što su seksualno nasilje i seksulano uznemiravanje, je nešto što sve medije stavlja na neku vrstu probe. Kodeks novinara je najkvalitetniji dokument u tom pogledu i kolege moraju da striktno vode računa šta u njemu piše“, rekao je Šinković povodom prijave više devojaka da ih je vlasnik Omladinskog dramskog studija Miroslav Aleksić silovao ili seksualno uznemiravao.

Šinković je ocenio da mnogim medijima u Srbiji nedostaje humani odnos prema žrtvama nasilja i neviktimizirajući pristup prema svima onima koji su iz drugih razloga na marginama društva.

Predsednik NDNV-a upozorio da mediji imaju ključnu ulogu prilikom izveštavanja o tim temama.

„Setite se samo kako su pisali o novinarki koja je doživela ponižavanje od tadašnjeg ministra odbrane Bratislava Gašića koji joj je rekao da voli novinarke koje kleče. Jedan deo Srbije bavio se Gašićem, a drugi žrtvom. Moramo imati jedinstven pristup i izveštavati po novinsrkim standardima“, rekao je Šinković.

Kao još jedan očigledan primer neuravnoteženog novinarskog izveštavanja naveo je primer bivšeg predsednika opštine Brus Milutina Jeličića Jutke koji je nedavno osuđen zbog polonog uznemiravanja saradnice Marije Lukić.

„Videli smo kako su to mediji pratili i žrtva je konstantno bila pod lupom medija da li je govorila istinu ili nije. Nažalost, pribojavam se da nam se to može dogoditi i u ovom slučaju. Za nas je najbitniji kodeks novinara, a ne ono što nam drugi sugerišu kako da izveštavamo“, zaključio je šinković.

(Beta, Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: SrBska vakcina
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga