Šinković: Bajatović ostao na čelu Srbijagasa, to dovoljno govori o položaju SPS-a

"Pokazivanje mišića, ali bez nekog velikog rezultata"

04. nov 2020

Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Norbert Šinković izjavio je u Novom danu, govoreći o nedavnom sukobu ministarke Zorane Mihajlović i direktora Srbijagasa Dušana Bajatovića, da je to „pokazivanje mišića, ali bez nekog velikog rezultata“. „Meni je glavno pitanje pre formiranja vlade bilo ko će sedeti na čelu Srbijagasa. Kad se vodila polemika da li su socijalisti unapređeni ili sklonjeni u stranu, mislim da činjenica da je Bajatović ostao na čelu Srbijagasa dovoljno govori o položaju SPS-a u celoj ovoj priči“, kaže on.

Prema njegovim rečima, ko god da pobedi na izborima u SAD, „velike promene prema Balkanu ne očekuje“.

„Problemi u Srbiji ostaju jer te probleme moramo da rešavamo mi, a ne Vašington ili Moskva ili Brisel. Ono što može značajno da se izmeni, to je odnos Vašingtona i Brisela. Vidimo da se u proteklim godinama SAD aktivno vraćaju u ovaj region, pokušavaju da budu neka vrsta geopolitičke kontrateže u odnosu na Rusiju. Eventualnom pobedom demokrata, verovatno će doći do neke vrste relaksacije odnosa između Vašingtona i Brisela, to bi značilo da će koraci biti usaglašeni“, kaže Šinković.

Vraćajući se na domaće teme, rekao je da je ono što je sigurno da „ovaj položaj vlasti nije prijatan“.

„To je jasno iz više razloga, pogledajte poslednji Izveštaj EK, u njemu je sve rečeno, i to nije samo taj izveštaj“, kaže.

Prema njegovim rečima, imali smo posete evroparlamentaraca, međustranački dijalog…

„Ja ne vidim da je tu došlo do suštinske promene. Pitanje da li postoji fingiranje dijaloga ili dijalog je pitanje političke volje. Nisam preterani optimista kad je reč o dijalogu“, kaže on.

Ponovio je da „ova pozicija nikako ne može da bude prijatna za bilo koju vlast“.

„Kada imate opciju gde vam je ogoljena cela priča i vidite da tu nema ničega osim jedne stranke i jedne interesne grupe, ne možete više prebaciti odgovornost na drugu stranu, nema druge strane“, kaže.

Govoreći o nedavnom sukobu ministarke Zorane Mihajlović i direktora Srbijagasa Dušana Bajatovića, kaže da je to „pokazivanje mišića, ali bez nekog velikog rezultata“.

„Meni je glavno pitanje pre formiranja vlade bilo ko će sedeti na čelu Srbijagasa. Kad se vodila polemika da li su socijalisti unapređeni ili sklonjeni u stranu, mislim da činjenica da je Bajatović ostao na čelu Srbijagasa dovoljno govori o položaju SPS-a u celoj ovoj priči“, kaže on.

Sud je potvrdio presudu kojom je nekadašnji predsednik opštine Brus Milutin Jeličić Jutka osuđen na tri meseca zatvora zbog nedozvoljenih polnih radnji.

Šinković kaže da „konačno vidimo kraj“.

„Međutim, ovo vreme i ta javna predstava koja je pratila čitav taj proces, izmeštanje žrtve iz fokusa, da mi ne govorimo o tome šta znači seksualno uznemiravanje, u kakvom položaju se žene nalaze u našem društvu… Mislim da je suštinska priča ostala u pozadini, a to je položaj žena koje prolaze kroz ove užase, samo zato što su žene i samo zato što žive u takvom društvu“, kaže Šinković.

(N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovely Jubbly
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga