Sinema siti u junu na 20 lokacija u Novom Sadu

Međunarodni filmski festival Sinema siti (Cinema City), ove godine održaće se od 16. do 23. juna na 20 lokacija u Novom Sadu, najavili su danas organizatori

25. apr 2012

Tokom osam dana festivala biće prikazano oko 100 filmova u deset selekcija među kojima su najpopularnije takmičarske selekcije “Nacionalne klasa“ i “Egzit point“ (Exit).

Selektorka festivala Dubravka Lakić na konferenciji za novinare rekla je da će takmičarski program “Egzit point“, koji je internacionalnog karaktera, predstaviti deset ostvarenja koja se, po njenim rečima, bave temama kao što su odnosi čoveka i društva, čoveka i države, kao i porodičnim odnosima.

Lakićeva je predstavila i prva četiri filma iz selekcije “Egzit point“ među kojima su film “Gospodin Lazar” kanadskog reditelja Filipa Felardoa, koji je bio među pet nominovanih stranih filmova za Oskara i američki film “Kolaborator” glumca i reditelja Martina Donovana.

U selekciji “Egzit point“ biće i film “Laku noć gospođice” slovenačkog reditelja Metoda Peveca i film “Skajlab” rediteljke Žili Delfi.

Posetioci festivala imaće prilike da vide i filmove u selekciji pod nazivom “Hangri dejs“ (Hungry Days), koja je od ove godine postala takmičarska i posvećena je mladim autorima, zatim u selekciji “Ap tu 10.000 baks“ (Up To 10.000 Bucks) i muzičkoj selekciji “Plenet rok“ (Planet Rock).

Od revijalnih selekcija organizatori su najavili izbor selektora Petra Protića u selekciji “360 stepeni“ i retrospektivu posvećenu čuvenom nemačkom autoru Andreasu Drezenu, koji će biti i gost festivala.

Posetioci će imati priliku da vide i najinteresantnija mađarska filmska ostvarenja koja je za selekciju “Fokus: Mađarska“ odabrao čuveni reditelj Bela Tar, koji je prošle godine bio specijalni gost Sinema sitija.

Ovogodišnje izdanje festivala će obeležiti i poseta uprave Evropske filmske akademije, najznačajnije filmske institucije u Evropi, čiji je predsednik reditelj Vim Venders.

Od osnivanja Sinema siti imao je više od 300.000 posetilaca. Festival će ove godine biti organizovan uz podršku Pokrajinskog sekretrijata za kulturu i javno informisanje Novog Sada.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga