Sinema siti predstavio nacionalnu klasu

Deveto izdanje Sinema siti internacionalnog filmskog festivala biće održano od 25. juna do 2. jula u Novom Sadu

21. juna 2016

Novosadska publika će na ovogodišnjem internacionalnom filmskom festivalu Sinema siti (Cinema City) imati priliku premijerno  da pogleda film “Otvorena” reditelja Momira Miloševića u okviru takmičarske selekcije Nacionalna klasa, saopštili su danas organizatori.

Selektor festivala Vladan Petković poručio je da je taj film „najprijatnije osveženje u srpskom filmu u poslednjih nekoliko godina“.

Organizatori su najavili da će u toj selekciji biti prikazana i svetska premijera filma “Inkranacija” u režiji Filipa Kovačevića, koji je priča o čoveku koji se budi na trgu nepoznatog grada, iznova i iznova.

U selekciji Nacionalna klasa ove godine našao se i film “Dubina dva”, režisera Ognjena Glavonića, eksperimentalni dokumentarac o masovnoj grobnici u predgrađu Beograda, koji je svetsku premijeru imao na ovogodišnjem filmskom festivalu u Berlinu.

Za nagradu Ibis boriće se i dokumentarni film “Druga linija”, koji govori o neoavangardnoj kulturnoj sceni s kraja 60-ih i tokom 70-ih godina u Novom Sadu, kao i rediteljski prvenac Mirjane Karanović “Dobra Žena”.

Publika će moći da pogleda i film “Vlažnost”, debitansko ostvarenje reditelja Nikole Ljuce, dramu “Amanet” u režiji Nemanje Ćipranića, kao i film “Apofenija” Marina Maleševića.

U selekciji je i ostvarenje “Četiri pasoša”, animirano dokumentarni film, rađen u  nemačko-hrvatsko-srpskoj produkciji i režiji Mihajla Jevtića, kao i “Paluba ispod Terazija” u režiji Dejana Vlaisavljevića.

Učestvovaće i dokumentarni film režisera Mladena Kovačevića “Zid smrti”, o desetogodišnjoj devojčici Brankici, koja je postala glavna atrakcija na vašarima širom bivše Jugoslavije.

Deveto izdanje Sinema siti internacionalnog filmskog festivala biće održano od 25. juna do 2. jula u Novom Sadu, u “novoj kreativnoj četvrti”, koju čine Kineska četvrt i Limanski park.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Mali šef
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga