Sindikati: Zakoni o radu i o štrajku su protiv radnika

Predložene izmene su pre svega u interesu stranih investitora a protiv radnika u Srbiji

18. nov 2013

Srpski sindikalni front, koji okuplja više sindikata, zatražio je danas od Vlade Srbije da povuče predlog izmena Zakona o radu i Zakona o štrajku, jer su štetni, protivustavni i suprotni međunarodnim konvencijama koje je Srbija potpisala.

Oni su na konvenciji u Novom Sadu zatražili da njihovi predstavnici uđu u radnu grupu za izradu tih zakona i ocenili da će, budu li ti zakoni usvojeni, radnici u Srbiji biti „pretvoreni u robove“.

Poručili su da će organizovati protestne skupove širom Srbije, ukoliko njihovi zahtevi ne budu usvojeni. Najavili su i da će 10. decembra, na Međunarodni dan ljudskih prava, u Beogradu održati centralni protestni skup.

Predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Srbije Ranka Savić ocenila je da su predložene izmene pre svega u interesu stranih investitora a protiv radnika u Srbiji.

Predsednik Konfederacije slobodnih sindikata Ivica Cvetanović rekao je da je sličan zakon bio predložen i u Hrvatskoj, ali je odbačen pod pritiskom javnosti.

Srpski sindikalni front čine Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata Srbije, Konfederacija slobodnih sindikata, Udruženi sindikati Srbije “Sloga” i Industrijski sindikat Srbije.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga