Sindikati traže smenu direktorke Pozorišta mladih

Direktorica: Politička igra SPO, podržao me je i Tasovac

20. nov 2014

Sindikat glumaca Srbije u Pozorištu mladih (SINGLUS) i Savez samostalnih sindikata Srbije u Pozorištu mladih (SSSS) podržali su danas smenu direktorke novosadskog Pozorišta mladih Tijane Delić.

U saopštenju koje su potpisali predsednici ta dva sindikata Marina Cinkocki i Marina Perić navodi se da je smena Tijane Delić jedna od tačaka dnevnog reda na predstojećoj sednici Upravnog odbora Pozorišta mladih, zakazane za sutra.

Sindikati su u svom obraćanju javnosti ocenili da je smena Tijane Delić poslednji pokušaj da se ta ustanova spase od potpunog propadanja.

„Sama činjenica da je Pozorište mladih u Novom Sadu prvo lutkarsko pozorište, ne samo u Srbiji, nego čak i na Balkanu, osnovano davne 1931. godine, a da je direktorka Delić skoro ugasila lutkarsku scenu izvođenjem samo jedne premijerne lutkarske predstave ove sezone, sasvim dovoljno govori o njenom radu“, piše u saopštenju SINGLUS-a i SSSS-a.

U njemu se ocenjuje i da direktorka Delić doživljava to pozorište kao privatnu svojinu.

Predstavnici dva sindikata su poručili i da je zakazana sednica Upravnog odbora prilika da stručna osoba dođe na čelo te kulturne ustanove. Oni su ujedno predložili da to to bude Emilija Mrdaković.

Direktorica: Politička igra SPO, podržao me je i Tasovac

Direktorica Pozorišta Tijana Delić rekla je za agenciju Beta da se sastala sa predstavnikom sindikata Sašom Stojkovićem, te da i sam glumac tvrdi da nije bilo sastanka sindikata na kojem su donešeni ovi zaključi i podržana smena.

Delićeva je rekla da je u pitanju politička igra Srpskog pokreta obnove (SPO), čiji su članovi na čelu Upravnog odbora ove institucije, jer je ona nestranačka ličnost izabrana redovnim konkursom.

“Upravo me je zvao ministar kulture Ivan Tasovac i podržao, kao i član gradskog veća za kulturu Vanja Vučenović, jer su svesni da sam ja ovde svojim imenom i prezimenom i da sve što radim ispravno, jer moj ugled nema cenu”, rela je Delićeva.

Kako je kazala, navodi iz saopštenja sindikata nisu istiniti, jer je, prema njenim rečima, zasedao Nadzorni odbor koji je utvrdio da je sva dokumentacija koju navode “apsolutno uredu” i da nije bilo nenamneskog trošenja.

„Postoji za to pravni odgovor, koji je pobio sve te navode”, dodala je Delićeva.

Sednica Upravnog odbora Pozorišta mladih najavljena je za petak, 21. novembar, a predviđena je i tačka dnevnog reda o razrešenju direktora ove kulturne ustanove i imenovanju vršioca te dužnosti.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga