Sindikati na prvomajskom protestu zatražili novi zakon o radu i bolje uslove za radnike

"Sadašnji sistem više radi za tajkune, a manje za građane"

01. maj 2019

Učesnici prvomajskog sindikalnog protesta krenuli su iz centra grada do spomenika Dimitriju Tucoviću na Trgu Slavija, noseći veliki transparent „Za veće plate, za opstanak i ostanak“.

Protestna šetnja počela je pošto je na skupu ispred zgrade Doma sindikata, gde su se učesnici okupili u podne, zatraženo da država poštuje prava radnika.

Predsednik Udruženih granskih sindikata Nezavisnost Zoran Stojiljković rekao je da sindikalci treba da oroče svoje zahteve i da se mora doneti novi Zakon o radu.

„Nemam više živaca da sedim na socijalnom ekonomskom savetu bez rezultata“, rekao je Stojiljković i ocenio da sadašnji sistem više radi za „tajkune, a manje za građane“.

On je rekao da sindikalce interesuju i minihidrocentrale, kao i to što neko svojim „dečačkim snovima o gondolama i jarbolima narušava grad i izgled grada“.

„Dokle će da nam gužvaju karakter i da nas ponižavaju“, rekao je on govoreći o uslovima rada.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović rekao je da su sindikalci danas u prilici da se opet bore „za tri osmice“, odnosno za osmočasovno radno vreme i isto toliko odmora i kulturnog obrazovanja.

„Radniku u Srbiji perfidno se produžava radni dan, a smanjuju prava. Minimalna zarada nije dovoljna za opstanak“, napomenuo je Orbović.

Predsednica Sekcije mladih Saveza samostalnih sindikata Srbije Ružica Grabovac pozvala je građane da se pridruže u zahtevima, jer kako je rekla „ako odu mladi koliko će ljudi ostati da radi“.

„Borićemo se za ono sto nam pripada po ustavu i zakonu“, naglasila je Grabovac.

Poverenik sindikata Nezavisnost Radio televizije Vojvodine (RTV) Darko Šper rekao je da u medijima „nikada nije bila gora“ situacija i da novinari traže samo „dostojanstvene uslove za rad“. 

„Možemo se izboriti samo ako se sindikalno organizujemo. Uzmimo stvari u svoje ruke“, rekao je Šper.

Koloni se priključila i grupa Saveza komunističke omladine Jugoslavije koja nosi transparent „Marksizam – Lenjinizam – Rušimo kapitalizam“.

Protest kod Doma Sindikata na Trgu Nikole Pašića počeo je u podne uz zvuke radničke pesme Internacionale, a učesnici nose brojne sindikalne zastave i parole.

Okupljenima je podeljen letak sa porukom vladi da prestane sa promovisanjem Srbije kao zemlje jeftine radne snage, a traži se i da svako novo radno mesto bude ugovoreno, bezbedno i plaćeno.

Protest organizuju Savez samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjeni granski sindikati Nezavisnost.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga