Sindikat spremio ovlašćenja novinarima da pred Vučićem zastupaju radnike

Nakon što je premijer Aleksandar Vučić u Nišu od medija koji su se raspitivali za neisplaćene plate propalih firmi u tom gradu zatražio ovlašćenje da ih predstavljaju

01. mar 2017

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ saopštili su danas da su sačinili „ovlašćenje“ za novinare da mogu da u javnosti zastupaju radnike i njihove interese, nakon što je premijer Aleksandar Vučić u Nišu od medija koji su se raspitivali za neisplaćene plate propalih firmi u tom gradu zatražio ovlašćenje da ih predstavljaju.

„Umesto da ispuni više puta do sada dato obećanje da će dolaskom na vlast ispraviti nepravdu i pohapsiti tajkune i političare koji su ojadili državna preduzeća, doveli u stečaj i radnike bez posla, premijer se služi zamenom teza, tako što na pitanja novinara zašto država ne poštuje institucije i sudske presude u korist radnika kojima se duguju plate, neprimernim ophođenjem prema njima kao političkim protivnicima pokušava da izbegne odgovore i mimo bilo kog zakona i zdravorazumske logike od njih zahteva ‘papir’ da predstavljaju radnike“, navodi se u saopštenju.

Premijer Vučić u petak je u Nišu prisustvovao polaganju kamena temeljca za izgradnju nove fabrike kompanije Leoni. Izjave medijima nakon toga obeležila je prepirka sa novinarima koji su insistirali da im odgovori zbog čega nije ispunjeno obećanje da će do Nove godine biti isplaćena zaostala dugovanja nekadašnjim radnicima niških propalih preduzeća.

Vučić nije osporio da to obećanje nije ispunjeno, ali je rekao da odgovornost za položaj tih radnika snose prethodne vlasti i da aktuelna vlada neće davati više od onoga što je moguće. On je, takođe, optuživao novinare da ga prekidaju na nepristojan način i da to čine jer opozicionim predsedničkim kandidatima, za koje on veruje da ih ti mediji podržavaju, ide loše u kampanji.

Udruženi sindikati „Sloga“ smatraju da je takvo ponašanje premijera prema novinarima neprimereno i da predstavlja otvorenu cenzuru i pokušaj da se oni zastraše, kao i „svi drugi koji bi predstavnicima vlasti i nosiocima javnih funkcija postavljali pitanja koja su od životnog značaja svakog građanina Srbije“.

„Upravo zbog toga su Udruženi sindikati Srbije ‘Sloga’, kao legitimni i zakonski zastupnici radnika sačinili ovlašćenje za sve novinare da mogu u javnosti zastupati interese radnika Srbije, tako što će predsedniku vlade, ministrima i svim državnim funkcionerima na zahtev da im pokažu ‘papir’ da predstavljaju radnike, pokazati i postavljati im sva pitanja u vezi s neisplaćenim zaradama, stečajevima, plaćanjem doprinosa, kao i drugih pitanja iz radnog odnosa, a koja oni uporno u poslednje vreme pokušavaju da izbegnu zamenom teza“, navodi se u saopštenju.

(Novi magazin)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kaldrma
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga