Sindikat: RTV objavljuje lažne vesti i ponižava građane

"Zbog komesarske uređivačke politike izgubljeno poverenje javnosti u pokrajinski javni servis"

07. apr 2017

Članovi UGS „Nezavisnost“ Javne medijske ustanove (JMU) Radio-televizije Vojvodine (RTV) ocenio je u otvorenom pismu da je sraman način izveštavanja ove kuće o aktuelnim studentskim protestima i pozvao njeno rukovodstvo na poštovanje profesionalnog i etičkog kodeksa kao i zakonom predviđene obaveze Javnog servisa na nepristrasno, objektivno i istinito izveštavanje.

Ovaj sindikat saopštio je danas da je na RTV emitovana vest o napadu na novinarsku ekipu RTV-a i saopštenje Kolegijuma u kojem se osuđuje taj napad i najavljuje tužba, iako se takav incident nije ni dogodio.

„RTV se ovim na najbesprizorniji način oglušila o standarde profesije i obmanula građane. Uostalom, i na snimcima koji su emitovani uz navedenu vest moglo se videti da incidenta nije bilo“, ukazuje se u pismu.

UGS Nezavisnost zatražio je tim povodom od rukovodstva i uredništva RTV da se javno objave snimci sa sigurnosne kamere postavljene na ulazu u zgradu televizije u ulici Maksima Gorkog, kao i izjave očevidaca koji su se nalazili na tom prostoru, kako bi javnost mogla saznati šta se zapravo desilo.

Takođe, rukovodstvo su upozorili da ne prisiljava novinare i ostale zaposlene u RTV-u da učestvuju u kreiranju lažnih vesti „čiji jedini cilj je obmana javnosti i ‘zaštita’ političkih interesa vladajućih struktura“.

„Pozivamo i urednike i urednice, kolege i koleginice, da ne podležu takvim pritiscima nadređenih u RTV-u i da poštuju standarde novinarske profesije, kao i zakonske obaveze javnog servisa. Pozivamo ih i da, ukoliko trpe pritisak da objave neistinite informacije, o tome obaveste Sindikat „Nezavisnost“ koji će im omogućiti pravnu zaštitu“, poručuje se u pismu.

Podseća se i da je u informativnim emisijama na Prvom porgramu RTV prvi dan studentskih protesta apsolutno ignorisan, a da su drugog dana objavljivane samo reakcije funkcionera na proteste o kojima nije bilo ozveštaja i koji se po RTV nisu ni događali, „što takođe predstavlja opasnu obmanu javnosti i skrivanje informacija od građana“.

„Prva informacija o tome da se u Novom Sadu dešavaju protesti objavljena je upravo u vesti o izmišljenom napadu na novinarsku ekipu RTV. Takvim izveštavanjem Radio-televizija Vojvodine apsolutno je prekršila osnovne standarde novinarske profesije kao i zakon o javnim servisima, te na najprizemniji način ponizila građane Vojvodine koji finansiraju pokrajinski javni servis“, ukazuje se u pismu.

Dodaje se i da zbog takvog načina izveštavanja i fabrikovanja neistina, „građani ponovo pogrdno izgovaraju ime naše kuće, čime se i novinari RTV dovede u neprijatnu situaciju jer je zbog komesarske uređivačke politike izgubljeno poverenje javnosti u pokrajinski javni servis“.

Sindikat UGS „Nezavisnost“ poručuje i da će nastaviti da prati dešavanja u Radio-televiziji Vojvodine i pritiske na novinare, te da je spreman da preduzme sve zakonske mere radi sprečavanja dezinformisanja javnosti i šikaniranja novinara u ovoj medijskoj kući.

„Poručujemo i da u RTV-u postoji veliko nezadovoljstvo među zaposlenima zbog takve ‘uređivačke politike’ koja je potpuno urušila ugled pokrajinskog javnog servisa“, navodi se u otvorenom pismu sindikata „Nezavisnost“ JMU RTV.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga