Sindikat RTS-a traži smene urednika informativnog programa

"Sramno izveštavanje o aktuelnim studentskim i građanskim protestima"

11. apr 2017

Članovi Sindikata „Nezavisnost“ Javne medijske ustanove Radio-televizije Srbije (JMU RTS) uputili su danas otvoreno pismo javnosti u kojem su zatražili smene urednika infromativnog programa zbog „sramnog načina izveštavanja Televizije Beograd o aktuelnim studentskim i građanskim protestima“.

Sindikat je zatražio da se poštuju profesionalni i etički kodeksi, kao i zakonom predviđene obaveze Javnog servisa na nepristrasno, objektivno i istinito izveštavanje, te rukovodstvu RTS-a uputio zahteve u kojima traže ostavku ili smenu glavnog i odgovornog urednika Informativnog programa RTS Nenada Lj.Stefanovića, iz, kako je navedeno, „moralnih i profesionalnih razloga“.

Takođe, zatržili su i smenu odgovornog urednika Beogradskog programa Saše Barbulovića, zbog toga, kako je obrazloženo, što je iz jedine emisije koja ide uživo na RTS, Beogradske hronike, „u vreme održavanja protesta (17:40-18:20) izbacio lutajućeg reportera 04. i 05. aprila da slučajno ne bi javio o protestima, a u četvrtak 06. aprila ekipi Beogradske hronike na terenu naredio da se ni slučajno ne snimi kadar protesta i da kameru okrenu u suprotnom smeru“.

Sindikalci zahtevaju i vraćanje dela zarada koje su ima, kako tvrde, nezakonito oduzete.

„Deset odsto od zarada zaposlenih u RTS oteto je potpuno protivzakonito, bez ikakvog pravnog osnova, a na pitanje zašto nam oduzimate 10% zarade, odgovor je glasio: Javili iz kabineta“, ističe se u otvorenom pismu.

Među zahtevima sindikata je i sklapanje ugovora na neodređeno vreme sa svih 372 honoraraca koji u RTS-u rade više godina bez ikakve zaštite iz radnog odnosa.

„U slučaju neispunjavanja prva tri zahteva, Sindikat RTS »Nezavisnost« pokrenuće potpisivanje peticije u svim gradovima Srbije kojom ćemo tražiti da se oni pod hitno ispune“, poručuje se u otvorenom pismu.

Podseća se i da su slične stvari u RTS-u dešavale i to „zahvaljujući uređivanju i vođenju drugog Dnevnika pre 5.oktobra, zajedno sa Ljiljanom Milanović, od strane Saše Barbulovića“.

„Evidentno da je lustracija bila potrebna. Pozivamo sve zaposlene na koje se vrši pritisak da se jave Sindikatu RTS Nezavisnost kako bi zaštitili njihova profesionalna i radna prava, i ujedno se ograđujemo od ovakve uređivačke politike“, navodi se u otvorenom pismu u kojem je rukovdstvu RTS-a dat rok do 20. aprila za ispunjenje ovih zahteva.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kampanja
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga