Sindikat protiv diskriminacije

Hrvatski sindikat pokrenuo akciju "Zajedno za LGBT ravnopravnost na radnom mestu", čiji je cilj smanjenje diskriminacije na poslu zbog seksualne orijentacije

05. nov 2011

Preko 60 % ljudi u Hrvatskoj i dalje nema razumevanje za LGBT osobe. Zbog njihove seksualne orijentacije i rodnog identiteta izloženi su uznemiravanjima, vređanjima i diskriminaciji, kako u svakodnevnom životu tako i na radnom mestu.

To je grupa na koju se još uvek baca kamenje, rekla je danas u Zadru Jasna Petrović iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske predstavljajući projekat „Zajedno za LGBT ravnopravnost na radnom mestu“ koji je SSSH pokrenuo u partnerstvu s organizacijama Iskorak i Kontra.

Uznemiravanje, pretnje od strane saradnika, rukovodilaca, nepravedna podela rada, onemogućavanje napredovanja, samo je mali deo onoga čemu su LGBT osobe izložene na radnom mestu.

Uprkos čistom govoru mržnje sudije počinitelje ne osuđuju ili su naklonjeniji poslodavcima nego onima koji trpe diskriminaciju. Iako postoje brojni zakoni koji rešavaju ovu problematiku u praksi ti se zakoni ne sprovode.

Ovim projektom želimo da upoznamo LGBT osobe sa njihovim pravima i mogućim sistemima zaštite, osvestimo i informišemo javnost o diskriminaciji takvih osoba na radnom mestu. Pokrenute su i radionice za sindikalne poverenike kako bi se upoznali s načinima zaštite prava radnika koji su diskriminisani zbog svoje seksualne orijentacije ili rodnog identiteta.

Sindikat je pozvao LGBT osobe da se priključe sindikatu u što većem broju, a Edo Bulić iz organizacije Iskorak pozvao ih je da bez obzira na strah prijave takve slučajeve.

Kako je najavljeno, za dva dana počinje i nacionalna kampanja „Prijavi diskriminaciju“ u sklopu koje će biti postavljeni plakati u 4 hrvatska grada, a Zagrebom će voziti i tramvaj s istom porukom sa kontaktom za pružanje pravne pomoći.

(HRT)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga