Sindikat prosvetara: Krizni štab nam je samo traćio vreme

"Ako podelimo odeljenja na dva dela, i dalje se postavlja pitanje ko će raditi sa tom drugom polovinom"

11. avg 2020

„Zar je moguće da smo na ovakve odluke Kriznog štaba o polasku u školu morali da čekamo mesecima? Pa sve što su ‘odlučili’ moglo je već odavno da bude u fazi organizacije – makar ono što može da se izvede“, rekla je za Nova.rs predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković.

“Čekanjem na odluku Kriznog štaba o tome kako bi trebalo da se radi u školama od septembra izgubili smo vreme, a da opet nije rešena nijedna naša dilema oko organizacije nastave”, kaže za Nova.rs Jasna Janković.

Prema njenim rečima, odluka da mlađi učenici fizički pohađaju nastavu, a stariji da kombinuju dolazak u učionice i onlajn predavanja, zatim da se odeljenja “podele” ukoliko imaju više od 15 učenika, kao i uputstvo da razmak među učenicima tokom časova u školi mora biti barem metar i po – nije razjasnila nijednu jedinu nedoumicu sa kojima su se suočili direktori, nastavnici i roditelji školaraca.

“Ako podelimo odeljenja na dva dela, i dalje se postavlja pitanje ko će raditi sa tom ‘drugom polovinom’. Da li oni misle da će jedan nastavnik raditi duplo? Pretpostavljam da je to njihovo rešenje”, ocenjuje Janković.

Upozorava i da se većina škola suočava sa manjkom prostora u kome može organizovati nastavu prema uputstvima Kriznog štaba.

Učionice jednostavno nisu dovoljno velike da se obezbedi odgovarajuća distanca među njima, sve i da bude ‘samo’ po 15 učenika u njima”, upozorava Janković.

Dodatni problem, prema njenom mišljenju, predstavlja dezinfekcija učionica između časova, koji će od jeseni trajati 30 ili 35 minuta, zavisi od odluke škole i uzrasta dece.

“Kako ‘tetkice’ da stignu da dezinfikuju toliko prostora za kratko vreme? Računamo da imaju oko 20 minuta da očiste oko 450 metara kvadratnih prostora”, pita se Janković.

“Izgleda mi kao da će Ministarstvo prosvete sav balast organizacije svaliti na druge, a pre svih na nastavnike i roditelje”, zaključila je Janković.

(Nova.rs, Foto: N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Novi žeton, nova šansa
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga