Sindikat penzionera podržao zaheve građanskih protesta i dodao svoje

Vlast od 700.000 penzionera otela deo penzija

14. apr 2017

Udruženje sindikata penzionera Srbije potpuno podržava socijalne zahteve Policijskog i Vojnog sindikata kao i proteste građana i studenata, koji se ovih dana održavaju u Beogradu i drugim gradovima Srbije i njihovim opravdanim zahtevima priključuje svoje za koje se Sindikat penzionera bori već nekoliko godina, saopštilo je Udruženje.

Tražimo od vlasti da prestane naše najstručnije mlade kadrove da nudi vlasnicima stranih i domaćih firmi kao najjeftiniju radnu snagu, dovodeći time našu decu u situaciju da u sopstvenoj državi postaju robovska radna snaga, prinuđeni da rade za najniže nadnice u Evropi, često neprijavljeni, bez budućnosti, bez prava na penziju i bilo kakvu zaštitu, stoji u saopštenju.

Udruženje sindikata penzionera Srbije podseća da je 28. marta organizovalo miting i protestnu šetnju zajedno sa Udruženjem sindikata penzionisanih vojnih lica i uz učešće više hiljada penzionera i građana po ko zna koji put, predalo zahteve Sindikata penzionera Srbije, na koje se vlast do sada, uporno oglušavala.

Tražimo poništavanje svih zakona kojima su degradirana prava penzionera, poručuju i naglašavaju da penzije nisu socijalna kategorija, nego su to zarade ostvarene radom.

Ne samo da je vlast od 700.000 penzionera otela deo penzija, nego je i svim penzionerima ukinula usklađivanje penzija sa troškovima života.

Tražimo da se upravljanje PIO fondom vrati u većinsku nadležnost zaposlenih i penzionera, jer im je to pravo oduzeto promenom strukture Upravnog odbora fonda u čiji sastav većinu članova imenuje vlada, koja, kako ukazuje Udruženje, ima nameru da od Fonda otme i proda banje i specijalne bolnice.

Sindikati penzionera traže da se poštuje Ustav i da institucije Srbije rade svoj posao.

I na kraju, dodaje se, tražimo da se prestane sa štimovanjem statističkih podataka o uspesima Vlade.

Jedan od pokazatelja tog lažnog prikazivanja stanja vidi se i po velikom broju nezaposlenih mladih ljudi, naših sinova i kćeri od kojih je samo u 2016. godini, njih 60.000 napustilo Srbiju, tražeći posao i bolji život u inostranstvu, navelo je Udruženje sindikata penzionera Srbije.

(FoNet)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga