- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Sindikat Nezavisnost: Vučić uvredio sve zaposlene na RTS-u

Sindikat Nezavisnost Radio-televizije Srbije (RTS) uputio je danas otovreno pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću sa porukom da mu neće dozvoliti da nipodaštava njihov rad ljudsko dostojanstvo.

U pismu se navodi da je predsednik Srbije prilikom posete gradilištu novog Kliničkog centra Srbije, komentarišući zahteve opozicije koji su se ticali medijske sfere i zahteva za formiranjem nezavisnog rukovodstva Javnog servisa, rekao da o toj medijskoj kući misli „sigurno mnogo lošije nego oni, posebno o direktno njihovim kadrovima, njihovim ljudima – to su svi na RTS-u“.

Sindikat smatra da je Vučić time uvredio čitav kolektiv RTS-a, odnosno svih 2.700 zaposlenih.

„Gospodine predsedniče, ako Vama ne odgovara trenutna politika Informativnog programa naše kuće, i ako u njegovom programu smatrate da još uvek niste dovoljno zastupljeni, i da takva uređivačka politika ide na štetu informisanosti građana Srbije koji bi trebalo da o Vašim aktivnostima znaju još više i još podrobnije nego što sada saznaju putem javnog servisa, to nikako ne znači da Informativni program već odavno nije prešao granicu dobrog ukusa u plasiranju vesti o Vama… Vaše loše mišljenje slobodno možete da imate o bilo kojoj temi u državi – ali kao građanin. Kao predsednik republike ne možete da se mešate u stvari koje ne spadaju u Vaše ingerencije, niti da svojim mišljenjem – dobrim ili lošim – bilo koje ljude u bilo kojoj instituciji omalovažavate“, poručio je Sindikat Nezavisnost RTS-a u otvorenom pismu Aleksandru Vučiću.

U pismu se dodaje i da zaposleni u Naučno-obrazovnom, Kulturno-umetničkom i Zabavnom programu RTS-a konstantno rade „u uslovima programske, profesionalne i etičke opstrukcije Informativnog programa“, iako prave većinu programskog sadržaja te kuće.

„Gospodine predsedniče, onaj ko se razume u sve, taj se ne razume ni u šta. Sindikat Nezavisnost neće Vam dozvoliti da kad god Vam padne na pamet nipodaštavate naš rad i ljudsko dostojanstvo. Radeći za male plate koje ste Vi Vašim nezakonitim uredbama još smanjili o čemu se na ovdašnjim sudovima vodi 70-ak parnica, zaposleni navedena tri programa uspevaju da, za nadolazeća vremena, održe klicu elementarnog profesionalizma. Kada u ovoj državi bude nastupila vladavina prava i kada medijski zakoni budu poštovani, taj bi profesionalizam ovu kuću uveo napokon u civilizovan period istorije, na dobrobit svih njenih građana, a ne samo pripadnika i simpatizera vladajuće stranke“, poručio je Sindikat u otvorenom pismu Vučiću.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!