Sindikat Nezavisnost podržao zahteve doktora nauka za nezavisnost uređivačke politike RTS-a

"Javni servis treba da počne da javnosti nudi ono što, bilo vlast bilo opozicija, od javnosti pokušavaju da sakriju"

25. jan 2020

Sindikat Nezavisnost podržao je danas zahtev velike grupe univerzitetskih radnika za nezavisost uređivačke politike Radio-televizije Srbije (RTS) i naveo da su i ranije upozoravali da program RTS-a “klizi u neodrživu varijantu sirove propagande”.

“Promena koja je opisana u tom zahtevu doktora nauka je više nego potrebna i krajnje je vreme, s obzirom na čitavu društvenu situaciju u kojoj se nalazimo”, naveo je taj sindikat u saopštenju za javnost i podsetio menadžment RTS-a da su građani koji plaćaju pretplatu njihov jedini poslodavac.

Dodali su da ih “iskreno raduje da je napokon i jedan ovako respektabilan sastav univerzitetskih radnika izašao u javnost sa sličnim zahtevima”.

“To nas učvršćuje u nadi da ćemo iz trenutne medijske situacije obeležene tabloidnim kalom i medijskom manipulacijom javnog servisa koji svojim gledaocima selektivno predočava našu stvarnost, jednog dana dospeti do nivoa demokratskog standarda koji podrazumeva slobodne ljude koji primaju slobodno izražene informacije: netendenciozne, analitičke, i kritičke prema svim akterima javnog života”, piše u saopštenju.

Sindikat Nezavisnost je u saopštenju podsetio na svoje brojne javne reakcije povodom problema u RTS-u.

„Javni servis treba da počne da javnosti nudi ono što, bilo vlast bilo opozicija, od javnosti pokušavaju da sakriju, jer nije vest ono što na konferenciji za novinare saopšte portparoli i lideri opozicionih ili vladajućih stranaka, već ono što su pokušali da sakriju“, podsetili su na jednu od svojih reakcija.

Saopštenje su potpisali član Odbora poverenika sindikata Nezavisnost na RTS-u Bojan Bosiljčić, predsednik Sindikata Nezavisnost na RTS-u Dane Markovski, i predsednik Granskog sindikata Kulture, umetnosti i medija (KUM) Nezavisnost Dragan Milanović Pilac.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Ispirač
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga