Sindikat Nezavisnost: Odmah vratiti Arežinu na mesto programskog direktora

“U slučaju da članovi Upravnog odbora RTV-a ne postupe po sudskoj presudi, zahtevamo da odmah podnesu ostavke”

17. jan 2018

Granski sindikat kulture, umetnosti i medija Nezavisnost zatražio je danas od rukovodstva Radio-televizije Vojvodine (RTV) da hitno omogući da se Slobodan Arežina vrati na mesto programskog direktora RTV-a i tako sprovede pravosnaznu sudsku odluku.

“U slučaju da članovi Upravnog odbora RTV-a ne postupe po sudskoj presudi, zahtevamo da odmah podnesu ostavke”, naveo je Sindikat Nezavisnost u saopštenju za javnost.

Oni su zatražili i da svi oni koji su smenjeni sa uredničkih i novinarskih pozicija nakon protivzakonite smene Slobodana Arežine početkom maja 2016. godine, budu vraćeni na poslove koje su do tada obavljali, jer je to preduslov da se RTV vrati u okvire zakonitog i profesionalnog poslovanja.

“U skladu sa sudskom presudom, rukovodstvo RTV-a je u obavezi da odmah stavi van snage sve odluke koje su donete posle nelegalne smene Slobodana Arežine”, navela je Nezavisnost.

Taj sindikat je još saopštio da smenjeni urednici i novinari od maja 2016. godine “trpe šikaniranja u RTV-u samo zbog toga što svoj posao obavljaju profesionalno”.

“Ta čistka (iz maja 2016. godine) ne samo da je bila nezakonita, nego je dovela i do urušavanja ugleda, profesionalizma i gledanosti programa RTV-a, odnosno poverenja građana u pokrajinski javni servis”, navodi se u saopštenju.

Sindikat Nezavisnost je podsetio Upravni odbor RTV-a da račune sme da polaže isključivo građanima koji ga finansiraju, a ne političkim akterima.

Mada je još 29. decembra prošle godine potpisano rešenje kojim je vraćen na mesto direktora programa Radio-televizije Vojvodina (RTV), Slobodan Arežina funkciju, koju je obavljao do nezakonite smene 4. maja 2016. godine, i dalje ne uspeva da preuzme.

Arežina je rekao da je prošle sedmice imao dva razgovora sa generalnim direktorom RTV-a Miodragom Koprivicom, te da je dostavio i zvanične dopise sa zahtevima Upravnom odboru i Koprivici.

„Nakon tih razgovora, utiska sam da u RTV zapravo i ne očekuju da se ja zaista vratim na staro mesto, već da se zadovoljim presudom i da se, samim tim, u RTV-u ništa ne promeni, ni u kadrovskom, a naročito ne u programskom smislu“, rekao je Arežina za Cenzolovku (www.cenzolovka.rs) nakon sastanka s generalnim direktorom RTV-a.

U dopisima Upravnom odboru i direktoru Arežina je zatražio i da se program RTV-a hitno redefiniše i inovira kako bi se zaustavio dalji pad gledanosti, ali i, kako je rekao, “strmoglavi pad poverenja u pokrajinski javni servis kao primarni izvor informacija”.

U cilju vraćanja funkcije javnog servisa RTV-u, Arežina je predložio vraćanje profesionalaca na mesta s kojih su smenjeni u maju pretprošle godine, te emisija koje su u međuvremenu izbačene iz programa, poput Radara, U nedostatku dokaza i Gruvanja.

„Iz ličnih i profesionalnih razloga nisam spreman da odustanem, ali sam svestan svih poteškoća i prepreka koje me očekuju. Ne znam da li će uprava RTV na to pristati, ali moja je obaveza da kao direktor programa, a uz to dugogodišnji profesionalac, insistiram na tome da RTV ubuduće poštuje standarde profesionalnog, odgovornog i objektivnog novinarstva, a sve u interesu građana“, naveo je Arežina.

Apelacioni sud u Novom Sadu je naložio Radio-televiziji Vojvodine (RTV) da Slobodana Arežinu vrati na mesto direktora programa, a poništio je odluku Upravnog odbora RTV-a od 4. maja 2016. godine kojom je Arežina smenjen, navodi se u presudi u koju je Beta imala uvid.

Arežina je jula pretprošle godine tužio RTV jer je njegovo smenjivanje, kako je naveo, bilo u suprotnosti sa Zakonom o javnim medijskim servisima i odredbama statuta Javne medijske ustanove RTV.

Posle smenjivanja Arežine, ostavku su podneli generalni direktor RTV-a Srđan Mihajlović i glavna i odgovorna urednica Prvog programa Televizije Novi Sad Marjana Jović.

Usledile su brojne smene u RTV-u, a smenjeni novinari i urednici pokrajinskog javnog servisa formirali su Pokret Podrži RTV koji je organizovao ulične proteste i druge akcije da bi ukazao na političku pozadinu smenjivanja.

Pokret Podrži RTV je i danas aktivan i zalaže se za slobodne javne servise u Srbiji.

Arežina je za programskog direktora izabran na javnom konkursu s četvorogodišnjim mandatom, a smenjen je godinu dana kasnije.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: 2021
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga