- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Sindikat Nezavisnost: Apel medijskim kućama da ne otpuštaju honorarne saradnike

Sindikat kulture, umetnosti i medija Nezavisnost apelovao je danas na sve medijske kuće u Srbiji da tokom vanrednog stanja ne otpuštaju honorarne saradnike i omoguće im da poslove, što je više moguće, obavljaju iz svojih domova, kao i da im obezbede neophodnu zaštitnu opremu.

“Podsećamo da novinari i medijski radnici u Srbiji rade u teškim uslovima, često bez adekvatnog ugovora o radu. Opšti trend u medijima u Srbiji je smanjivanje broja zaposlenih na neodređeno vreme, što je dovelo do porasta angažovanja po osnovu ugovora o privremenim i povremenim poslovima, autorskim ugovorima i ugovorima o delu”, navodi se u saopštenju za javnost.

Sindikat Nezavisnost je dodao da je petina novinara u Srbiji u statusu „frilensera”, odnosno izvan radnog odnosa, a da polovina radi na nesigurnim poslovima, i apelovao da se u ovom trenutku prema njima iskaže solidarnost i da se ne dozvoli da tokom vanrednog stanja ostanu bez posla.

“Plate novinara su niske, čak i ispod republičkog proseka, isplate su često neredovne, dok veliki broj novinara radi prekovremeno. Stoga apelujemo na poslodavce da redovno isplaćuju svoje saradnike, jer je većini to jedini izvor prihoda”, piše u saopštenju.

Sindikat je naveo da samo 27 odsto mladih novinara u Srbiji ima radni odnos na neodređeno vreme, što utiče na degradaciju profesije i novinare i medijske radnike stavlja u prekarni položaj.

Upozorili su i da su tokom vanrednog stanja novinari svakodnevno na svojim radnim zadacima, zbog čega su često izloženi povećanom riziku od virusa korona.

“Nemojte da dozvolite da se, ionako ugrožena profesija u Srbiji, dodatno degradira. Zaštitite svoje medijske radnike i omogućite im da rade i redovno zarađuju”, navodi se u saopštenju.

Izrazili su nadu da će i Vlada Srbije “imati sluha” za sve medijske kuće koje usled trenutne situacije otežano posluju, čime će pomoći i svim honorarnim saradnicima.

“Novinari i drugi medijski radnici koji profesionalno i u skladu sa standardima i kodeksom profesije obavljaju svoj posao ključni su akteri u postojećim vanrednim okolnostima, jer od njihovog rada zavisi i to da li će i na koji način građani Srbije biti informisani o aktuelnoj epidemiji, a posledično i koliko ćemo se kao društvo uspešno izboriti sa širenjem zaraze”, konstatuje se u saopštenju.

Sindikat Nezavisnost je podsetio da je uloga slobodnih medija od presudne važnosti i za kontrolu donosioca odluka u primeni mera koje značajano ograničavaju slobode i prava građana.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!