Sindikat Nezavisnost: Apel medijskim kućama da ne otpuštaju honorarne saradnike

"Tokom vanrednog stanja novinari su svakodnevno na svojim radnim zadacima, zbog čega su često izloženi povećanom riziku od virusa korona"

25. mar 2020

Sindikat kulture, umetnosti i medija Nezavisnost apelovao je danas na sve medijske kuće u Srbiji da tokom vanrednog stanja ne otpuštaju honorarne saradnike i omoguće im da poslove, što je više moguće, obavljaju iz svojih domova, kao i da im obezbede neophodnu zaštitnu opremu.

“Podsećamo da novinari i medijski radnici u Srbiji rade u teškim uslovima, često bez adekvatnog ugovora o radu. Opšti trend u medijima u Srbiji je smanjivanje broja zaposlenih na neodređeno vreme, što je dovelo do porasta angažovanja po osnovu ugovora o privremenim i povremenim poslovima, autorskim ugovorima i ugovorima o delu”, navodi se u saopštenju za javnost.

Sindikat Nezavisnost je dodao da je petina novinara u Srbiji u statusu „frilensera”, odnosno izvan radnog odnosa, a da polovina radi na nesigurnim poslovima, i apelovao da se u ovom trenutku prema njima iskaže solidarnost i da se ne dozvoli da tokom vanrednog stanja ostanu bez posla.

“Plate novinara su niske, čak i ispod republičkog proseka, isplate su često neredovne, dok veliki broj novinara radi prekovremeno. Stoga apelujemo na poslodavce da redovno isplaćuju svoje saradnike, jer je većini to jedini izvor prihoda”, piše u saopštenju.

Sindikat je naveo da samo 27 odsto mladih novinara u Srbiji ima radni odnos na neodređeno vreme, što utiče na degradaciju profesije i novinare i medijske radnike stavlja u prekarni položaj.

Upozorili su i da su tokom vanrednog stanja novinari svakodnevno na svojim radnim zadacima, zbog čega su često izloženi povećanom riziku od virusa korona.

“Nemojte da dozvolite da se, ionako ugrožena profesija u Srbiji, dodatno degradira. Zaštitite svoje medijske radnike i omogućite im da rade i redovno zarađuju”, navodi se u saopštenju.

Izrazili su nadu da će i Vlada Srbije “imati sluha” za sve medijske kuće koje usled trenutne situacije otežano posluju, čime će pomoći i svim honorarnim saradnicima.

“Novinari i drugi medijski radnici koji profesionalno i u skladu sa standardima i kodeksom profesije obavljaju svoj posao ključni su akteri u postojećim vanrednim okolnostima, jer od njihovog rada zavisi i to da li će i na koji način građani Srbije biti informisani o aktuelnoj epidemiji, a posledično i koliko ćemo se kao društvo uspešno izboriti sa širenjem zaraze”, konstatuje se u saopštenju.

Sindikat Nezavisnost je podsetio da je uloga slobodnih medija od presudne važnosti i za kontrolu donosioca odluka u primeni mera koje značajano ograničavaju slobode i prava građana.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga