Sindikat: Mutne radnje oko izdavanja gasne mreže u Novom Bečeju

"Pitamo se u čijem je interesu da se gasna mreža izda privatniku?"

07. feb 2017

Predsednik Sindikata Javnog preduzeća Komunalac iz Novog Bečeja Rada Korovljev optužio je danas rukovodstvo te opštine da je iznelo netačne podatke o poslovanju tog preduzeća, kako bi privatniku ustupio gasnu mrežu na području Novog Beceja i Kumana.

U pismo koje je uputio predsedniku opštine Novi Bečej Saši Maksimoviću, Korovljev je naveo da je za zaposlene u JP Komunalac neprihvatljivo da predsednik opštine i Skupština opštine kao osnivač ovog preduzeća iznose u javnost netačne podatke o ovom preduzeću i na osnovu njih traži od odbornika da im se oduzme ova profitabilna delatnost.

“Izuzetno je sporno raspolaganje Opštine distributivnom mrežom, jer je ona građena isključivo sredstvima građana. Pitamo se u čijem je to interesu i šta građani i zaposleni u JP Komunalac dobijaju ovakvom odlukom”, naveo je Korovljev.

Dodao je da nisu tačna obrazloženja predsednika opštine da JP Komunalac ima dugovanja od 40 miliona dinara, da je u protekle tri godine pravio gubitke na distribuciji od dva do pet miliona dinara, da mu je gas među najskupljim u Srbiji, kao i da može doći do prekida snabdevanja gasom u grejnoj sezoni zbog neizmirenih obaveza prema Javnom preduzeću Srbijagas.

“Distribucija gasa je najprofitabilnija delatnost JP Komunalac i bez ovih prihoda preduzeće bi došlo u problem sa likvidnošću i bila bi ugrožena egzistencija zaposlenih”, naveo je Korovljev.

Dodao je da završni računi za 2014 i 2015. godinu pokazuju da je JP Komunalac poslovao sa dobitkom.

Bilans stanja na dan 31. decembar 2016.godine pokazuje da dug prema dobavljačima, a jedan od njih je i Srbijagas, ukupno iznosi 6,767 miliona dinara, a dug po osnovu bankarskog kredita 13,32 miliona dinara, sa mesečnim anuitetima od milion dinara, što se sve plaća iz tekućeg poslovanja, naveo je Korovljev.

Prema njegovim rečima, potraživanja JP Komunalac od korisnika usluga su 112 miliona dinara i sva su naplativa, a što se tiče cene gasa od JP Komunalac je skuplje 16 distributera, od postojeća 33 u Srbiji.

Svi ovi podaci se mogu pronaći na sajtu JP “ Komunalac” kao i na sajtu Ministarstva energetike.

JP Komunalac se, pored ove energetske delatnosti, bavi i vodosnabdevanjem, odvođenjem fekalnih voda, održavanjem groblja, gradskim zelenilom i zimskom službom.

Odbornici opozicionih Lige socijaldemokrata Vojvodine i Srpske radikalne stranke odbili su da učestvuju na sednici SKupštine opštine u petak, 3. februara, jer se zahtevala hitna rasprava predloga da se distribucija gasa u Kumanu i Novom Bečej izda na korišćenje privatniku.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga