Sindikat: Gradska uprava zapošljava stranačke simpatizere

Sindikat upozorava i da je u Gradskoj upravi prisutan politički mobing

12. nov 2013

Savez samostalnih sindikata grada Novog Sada i opština optužio je danas gradsku upravu Novog Sada za prekomerno stranačko zapošljavanje u službama, zapošljavanje bez konkursa i mobing.

U otvorenom pismu gradonačelniku, Sindikat navodi da je najveći problem taj što gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević (SNS) i predsednik skupštine grada Siniša Sević, sami kreiraju politiku zapošljavanja, koja je netransparentna.

„Sa njima sve počinje i sve se završava kada je reč o zapošljavanju, uz nezaobilazni uslov da se zaposliti mogu samo članovi političkih partija, njihova deca ili simpatizeri“, tvrdi Sindikat.

Kako se navodi, prekršen je i Zakon o radnim odnosima u državnim organima, jer su načelnici, zamenici i pomoćnici u gradskim službama zaposleni bez konkursa.

„Forme radi, objavljuje se konkurs u Službenom listu Grada Novog Sada. Ti konkursi su uvek namešteni za unapred odabrane stranačke ‘vojnike’ koji jedini prate Službeni list, jer obični građani posao traže preko konkursa, Nacionalne službe za zapošljavanje i oglasa“, dodaje se u saopštenju.

Sindikat upozorava i da je u Gradskoj upravi prisutan politički mobing, jer radnicima prete racionalizacijom javnog sektora, a do sada je primljeno više od 200 novih radnika povezanih sa vladajućim strankama, dok su zaposleni koji nisu politički podobni otpuštani.

Prema njihovim rečima, sistematizacija se radi u tajnosti, Sindikat nije upoznat na koji način, niti je uključen u donošenje i izradu novih sistematizacija.

Dodaje se da, prema nezvaničnim podacima, postoje zaposleni koji su samo na platnom spisku, a koji ne dolaze na posao.

„Socijalni dijalog u Novom Sadu ne postoji. Predstavnici vlasti izbegavaju razgovor. U više navrata smo tražili sastanke da bi ukazali na probleme u vezi sa zapošljavanjem, ali i na ostale probleme“, dodaje se u saopštenju.

Sindikat je otvorenim pismom pozvao gradonačelnika na razgovor sa predstavnicima sindikata, kako bi kroz socijalni dijalog novonastali problemi bili rešeni.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga