Sindikat: Dok RTS zapošljava svoje honorarce, RTV svojima manipuliše

"Menadžment RTV-a 200 zaposlenih drži u stalnoj neizvenosti menjajući im svakog meseca ugovore o radu i krši njihova prava iz radnog odnosa"

02. mar 2017

Sindikat Nezavisnost u Radio televiziji Vojvodine (RTV) pozvao je menadžment Pokrajinskog javnog servisa da hitno prestane sa kršenjem prava iz radnog odnosa prema skoro 200 zaposlenih u ovoj kući menjajući im svakog meseca ugovore o radnom angažmanu, držeći ih time u stalnoj neizvenosti i ugrožavajući proizvodnju programa RTV-a.

„Skoro 200 zaposlenih na Radio-televiziji Vojvodine, koji su nakon isteka ugovora na određeno vreme, krajem prošle godine angažman u ovoj kući, po odluci menadžmenta, nastavili preko agencije da bi početkom ove godine bili prebačeni na autorske ugovore i ugovre o povremenim i privremenim poslovima, uz objašnjenje da im zbog zakonskih propisa ne može biti ponuđen ugovor o radnom odnosu na neodređeno vreme – zapravo je prevareno i izmanipulisano“, ističe se u saopštenju sindikata.

Napominje se da su, prema Zakonu o maksimalnom broju zaposlenih u javnom sektoru javni medijski servisi izuzeti su od zabrane zapošljavanja, ali da menadžment RTV ignoriše tu odredbu i opredeljuje se za skuplje angažovanje svojih radnika preko agencije.

„Da su objašnjenja menadžmenta RTV-a o zakonskim smetnjama u zapošljavanju apsolutno iskrivljena potvrđuje i činjenica da je u Radio-televiziji Srbije pre nekoliko dana 375 honoraraca dobilo posao na neodređeno vreme“, ukazuje se u saopštenju.

Menadžment RTV-a, kako se dodaje, šestinu svojih zaposlenih, od kojih je većina godinama anagažovana u toj kući, tokom poslednja tri meseca „drži u stalnoj neizvenosti menjajući im svakog meseca ugovore o radu, čime se krše njihova prava iz radnog odnosa, ali i dovodi u pitanje proizvodnja programa u ovom medijskom servisu“.

Sindikat podseća da je najnovija drama za skoro 200 zaposlenih nastala pošto im je istekao ugovor sa agencijom preko koje su bili angažovani, a menadžment je kasnio sa raspisivanjem novog tendera, koji je ipak usledio pre nešto više od mesec dana, ali je stopiran zbog žalbe ponuđača.

„Takvi potezi menadžmenta nemaju nikakvo opravdanje jer pomenuti radnici nisu ni morali da budu angažovani preko agencije, pošto su postojali zakonski uslovi da im se ponude ugovori o radu na neodređeno vreme“, zaključuje se u saopštenju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: 2021
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga