Sin poslanika u Saboru proglašen krivim zbog javnog podsticanja na mržnju prema Srbima

Uslovna kazna mu je izrečena, jer dosad nije bio osuđivan i zato što je preduzetnik

06. juna 2019

Opštinski sud u Virovitici danas je prvostepeno proglasio krivim 24-godišnjeg Ivana Đakića, sina saborskog poslanika i lokalnog funkcionera vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), zbog javnog podsticanja na mržnju i nasilje prema pripadnicima srpske nacionalnosti.
Đakić je prvostepeno osuđen na osam meseci zatvora zbog javnog podsticanja na mržnju i nasilje, dok je u istom postupku osuđen na još sedam meseci zbog pretnji novinaru RTL televizije Ivanu Žadi, pa mu je izrečena jedinstvena kazna uslovnog zatvora od 11 meseci, uz rok kušnje od tri godine.

Uslovna kazna mu je izrečena, jer dosad nije bio osuđivan i zato što je preduzetnik, prenose hrvatski mediji.

Optužnica protiv Đakića podignuta je krajem februara zbog fotografije i teksta koje je na Fejsbuku objavio “u nameri da izazove netrpeljivost i nasilje prema pripadnicima srpske nacionalnosti“.

Đakić je za pravoslavni Božić ove godine na Fejsbuku postavio fotografiju osobe s ustaškim obeležjima koja u ruci drži odrubljenu glavu osobe s četničkim oznakama i uz nju napisao „Svim ‘prijateljima’ srbićima sretan božić“.

On je spornu objavu ubrzo izbrisao uz izvinjenje “svima koje je uvredio”, a dan kasnije pod pritiskom se iščlanio iz HDZ.

Njegovu objavu osudila je Vlada Hrvatske, kao i brojne druge stranke i pojedinci, među ostalim i njegov otac, poslanik u Saboru, Josip Đakić.

Što se tiče drugog dela presude, ona se odnosi na pretnju novinaru Ivanu Žadi u jednom virovitičkom kafiću. Kako je prenela Hina, Đakić je pretio novinaru da će ga zatući, „ali da ne mora on prljati ruke“.

Osuđeni Đakić u roku od šest meseci u korist udruženja SOS dečje selo Hrvatska mora da uplati 20.000 kuna (2.700 evra), kao i sudske troškove, i biće mu oduzet mobilni telefon iPhone kojim je počinjeno krivično delo.

(Beta / Novi magazin)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga