Simurdić: Gradske vlasti ne podržavaju Društveni centar jer podržavaju šund

Ne postoji prostor za alternativnu kulturnu scenu u Novom Sadu

17. okt 2014

Generalni sekretar kancelarije Evropskog pokreta (EP) u Novom Sadu Aleksandar Simurdić ocenio je danas da je stanje u Novom Sadu po pitanju društvenog aktivizma „sve, samo ne sjajno“.

Simurdić je, reagujući na slučaj novosadskog Društvenog centra (DC), istakao da je, bez obzira na političku opciju koja je na vlasti, odnos prema civilnom sektoru u protekle dve godine drastično pogoršan. On je istakao i da Evropski pokret podržava borbu aktivista DC za prostor u kojem bi delovali.

„Sve je manje prostora za organizacije civilnog društva, što se vidi i na konkursima za projekte koje raspisuje grad, a na kojima nema mesta za one organizacije koje nisu u dosluhu sa gradskom vlašću“, rekao je za Autonomiju Simurdić.

Generalni sekretar novosadske kancelarije EP je napomenuo i da gradski funkcioneri rado prave pompu otvarajući parkinge, ali da se na pozive civilnog sektora ne odazivaju.

„O tome govori i činjenica da se niko od gradskih čelnika nije odazvao na poziv za prisustvo sastanku sa preko 70 organizacija civilnog društva koji je pre nedelju dana organizovala Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Vlade Srbije“, rekao je Simurdić.

On je ocenio i da prostor za alternativnu kulturnu scenu u Novom Sadu ne postoji.

„Setimo se samo zabrane izložbe u novosadskom Kulturnom centru, a potom i manifestacije koju je EP organizovao 7. maja u susret danu Evrope, kojoj su prisustvovali predstavnici EU i ambasadori, ali ne i predstavnici Novog Sada“, ukazao je generalni sekretar kancelarije EP u Novom Sadu.

Kako je rekao, u poslednje vreme je primetno i osnivanje novih organizacija civilnog društva, koje su „produžena ruka“ vlasti.

„I one dobijaju novac na konkursima, a nemaju ni reference, ni sposobnosti da sprovode aktivnosti“, objasnio je on. Prema njegovim rečima, na delu su „perfidni pokušaji“ da se izmeni sistem vrednosti.

„Situacija u Novom Sadu je preslikana slika društva u Srbiji, a ono je u velikom problemu. Sutra ćemo se svi probuditi u rijaliti programu ili muzičkoj paradi“, dodao je Simurdić.

On je najavio i da će novosadska kancelarija Evropskog pokreta u Novom Sadu za dvadesetak dana organizovati i veliki okrugli sto na kojem će se razmatrati situacija u civilnom sektoru, ali i stanje u medijima.

Izvršitelji Javnog preduzeća Poslovni prostor iz Novog Sada su 21. avgusta zapečatili prostorije Društvenog centra, ukazavši da svi korisnici javnih prostora moraju imati regulisan odnos sa Poslovnim prostorom o korišćenju i plaćanju zakupa. Aktivisti su pre dve godine izbačeni i kasarne „Arčibald Rajs“.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga